Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bemutatták a MedMondó betegtájékoztató füzeteket

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Új termékek, szolgáltatások

A betegeknek joga van a megfelelő tájékoztatáshoz, melyet az orvosi vagy ápolói személyzettől időnként nem kap meg. Ezen űr betöltését tűzte ki célul a MedMondó betegtájékoztató kiadvány-sorozat, melynek közel száz (és egyre bővülő) füzetei ingyenesen elérhetőek a rendelőkben. A füzetekben gyakori betegségekről, vészhelyzetekről kaphatnak praktikus információkat a betegek, de a gyógyulást segítő, meggyorsító tanácsokat is olvashatnak közérthető nyelven. A szakmai szerkesztőbizottság mellett betegjogi szakértők is részt vesznek a füzetek összeállításában.

Médiatár főoldal
videó

Tanuljon meg életet menteni!

Tanuljon meg életet menteni!
"A peres ügyek, betegjogi esetek kapcsán gyakran kiderül, hogy nem a szakmai ellátásban, hanem az adminisztratív kötelezettségekben vannak hiányosságok, annak ellenére, hogy rengeteg papírmunkát kell végezniük az orvosoknak, asszisztenseknek. Ez elsősorban azt jelenti, hogy az orvos nem tud annyit beszélgetni a beteggel, mint szeretne, a beteg pedig nem tud mindent megkérdezni, ami esetleg aggasztja" - mondta Dr. Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet orvosigazgatója. "A betegtájékoztató füzetek éppen ebben lehetnek a segítségünkre, hiszen pontosan azokat az információkat gyűjtik össze, melyekre a gyógyuláshoz, regenerálódáshoz szükség lehet. Az pedig, ha tudják, mit kell tenni vészhelyzetekben, például eszméletvesztésnél, akár életmentő is lehet. Szerencsére, a betegek pozitívan fogadták ezeket a füzeteket, az orvosaink pedig örültek, hiszen az ő munkáját is megkönnyíti, ha a betegek felkészülten érkeznek hozzájuk."

"Sajnos a betegekkel való kapcsolat nagyon rövid időre korlátozódik, alig 15 percet tudunk velük foglalkozni" - tette hozzá Dr. Cserkuti Ferenc főorvos. "Ezekben a füzetekben éppen azokat az információkat olvashatják, melyekre a rendelés vagy betegfelvétel során már nem jut idő, mégis fontos lenne ezeket elmondani, hiszen megkönnyíthetné, meggyorsíthatná a gyógyulást."

A szakemberek kiemelték, hogy a tájékoztató füzetek az orvosok munkáját is megkönnyíthetik, sőt akár jogi védelmet is nyújthatnak. Ha ugyanis felírják a kezelőlapra, hogy átadták a tájékoztatót, később ezzel bizonyíthatják, hogy nem engedték el információ nélkül a beteget.

Huták Judit

2010.04.23 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Hogyan lehetünk Matuzsálemek?

A ma harminc évesek akár húsz évvel hosszabb ideig élhetnek, mint szüleik, vagyis a 21. századot kis túlzással valóban hívhatjuk a százévesek korszakának.

tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések