Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Belvárosi asztmás gyerekek veszélyben

kategória: Allergia, Asztma, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy

A nagyvárosok belső kerületeiben élő asztmás gyerekek érzékenyebben reagálnak a légszennyezésre, mint egészséges társaik - derült ki egy amerikai kutatásból.
A felmérés elsősorban azt vizsgálta, hogy milyen kapcsolat van a légszennyezettség és az asztma között, milyen tüneteket vált ki a szennyezett levegő, milyen a gyerekek légzésfunkciója, mennyit hiányoznak az iskolából, és hogyan alakult a területen a napi légszennyezettség mértéke.

Ezek mellett rendszeres tüdőfunkciós teszteknek is alávetették a 861 súlyosan asztmás gyereket, és szüleiket is megkérték, számoljanak be gyermekük állapotáról.

Az adatok szerint az 5 - 12 év közötti gyerekek tüdő- és légzésfunkciói jelentősen romlottak azokban az időszakokban, amikor a légszennyezettség (kén-dioxid, finom por, nitrogén-dioxid) értéke is magas volt. A magasabb kén-dioxid és porkoncentráció idején a megfigyelések szerint az asztmás gyerekek többet hiányoztak az iskolából, míg a nitrogén-dioxid az elsődleges tünetek súlyosbodását okozta. Mivel a nitrogén-dioxid elsősorban a kipufogógázokkal kerül a levegőbe, a mostani adatok világosan bizonyítják, hogy a városi közlekedés miatt létrejövő szmog a légzőszervi megbetegedések egyértelmű súlyosbodását okozza.

A kutatók kiemelték, hogy a gyerekeknél akkor is gyakrabban léptek fel asztmatikus tünetek, amikor a légszennyezettség mértéke az egészségügyi határértéket nem lépte át, de az átlagnál már magasabb volt.
Ez felveti a kérdést, mely szerint a mostani egészségügyi szabványok megfelelők-e az asztmában szenvedő gyerekek szempontjából.
A felmérést végzők szerint a belvárosban élő asztmás gyerekek szüleinek mindenképp erőfeszítéseket kell tenniük a légszennyeződés elkerülésére, gyermekük egészségének megőrzése érdekében.

A kutatást az amerikai Nemzeti Allergológiai és Fertőző Betegség Intézet felméréseit is felhasználva a "Belvárosi Asztma Munkacsoport" (ICAS) kutatói végezték.

2008.05.07 09:25:13

forrás: Medipress/HáziPatika.comSzponzorált hirdetések