Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Belülről hallotta saját zenéjét

kategória: Gondolta volna?, Öregedés

A halláskárosodás nagy hatással volt Beethoven zenéjének alakulására - állapították meg holland szakemberek. A British Medical Journal című folyóiratban közölt tanulmány készítői Beethoven vonósnégyeseit vonták alapos elemzés alá.

A hollandiai Leiden városában működő Metabolomikai Központ három szakembere négy csoportba osztotta a szerzeményeket a korai évektől (1798-1800) egészen a késői korszakig (1824-1826). A vizsgálat során azt nézték meg, hogy a darabok első tételeinek első hegedűrészeiben hány magas G hang (1568 hertz feletti hang) van. A halláskárosodás előrehaladtával a magas hangok egyre jobban a háttérbe szorultak a szerzeményekben. Ennek ellensúlyozásaként Beethoven több közép- és alacsony frekvenciájú hangot használt, amelyeket jobban hallott előadás közben.

A később született vonósnégyeseknél, amelyeket már teljesen süketen írt, ismét visszatértek a magasabb hangok. "Ahogy megtanult teljesen a belső hallására támaszkodni, már nem volt szüksége rá, hogy olyan zenét írjon, amelyet valóban hallott előadás közben. Lassan teljes egészében átadta magát a belső zenei világának és egyúttal visszanyúlt a régi zeneszerzői módszereihez" - állapították meg a szakemberek.

Beethoven 1801-ben, harminc éves korában említette először, hogy nem hallja rendesen a hangszerek és az emberi hang magas hangjait. Tizenegy évvel később az embereknek kiabálniuk kellett, ha meg akarták értetni magukat a zeneszerzővel. 1818-tól Beethoven jegyzetfüzetek segítségével kezdett kommunikálni. Az 1827-ben bekövetkezett halála előtti években pedig már teljesen elvesztette a hallását.

2011.12.30 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az oszteoporózis kialakulása, tünetei, kezelése

A kór nevének jelentése: porózus, lyukacsos, üreges csont. A változókorban minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved ebben a betegségben. Nőknél négyszer gyakoribb mint férfiaknál. De nem csak a nőket és az idősebb korosztályt fenyegeti.

tovább


Szponzorált hirdetések