Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Védőoltás orron át

kategória: Fertőző betegségek, Gyógyszerészet

Felválthatják-e az injekciót a légutakba juttatott oltóanyagok? - ezt a kérdést vizsgálja a Journal of Aerosol Medicine and Pulmonary Drug Delivery összehasonlító írása. Wouter Tonnis és a Groningeni Egyetem munkatársai a szervezet tüdőbe juttatott vakcinára adott élettani és immunológiai válaszreakcióját taglalják.


A megközelítés igen újszerű, emiatt a hatásfok megítélése újabb kutatásokat tesz szükségessé. Mindenesetre a kezdeti eredmények alapján tüdőben a lokális válasz hatékonyabb, mint amit a hagyományos megközelítés kapcsán tapasztalni lehet. Ráadásul az antitesttermelés a szervezet egészét érinti. A módszer kiemelt jelentőségű lehet a tüdőfertőzéseket okozó mikrobák ellen.

A tüdő immunológiai reakciói csak kevéssé ismertek. Ily módon elképzelhető, hogy a módszer alternatív megoldást nyújthat a védőoltások gyakorlatában, ráadásul az injekciós tű miatt sem kell a jövőben aggódnunk.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az egészségpénztárakról jogász szemmel

Ha a kötelezően előírtakon túl szeretnénk gondoskodni arról, hogy egészségünket minél tovább megőrizzük, illetve baleset vagy betegség esetén jövedelem-kiesésünket kívánjuk csökkenteni, a következő fejezetekben vázolt lehetőséget érdemes megismernünk.

tovább


Szponzorált hirdetések