Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bele lehet halni az öregségbe?

kategória: Öregedés

A kérdésben sokszor még gyakorlott gerontológusok véleménye sem egyezik. Boga Bálint gerontológus professzor több évtizedes praxisa alatt nem találkozott egyetlen olyan idős korban elhunyttal sem, akinek a halálát az a bizonyos "végelgyengülés" okozta volna, amire néhány országban elfogadottan hivatkoznak a statisztikákban, a halotti jegyzőkönyvek alapján.

"Az öregedés természetes folyamat, ennek a folyamatnak viszont igen sokféle változata van - mondja Székács Béla, a Magyar Geriátriai és Gerontológiai Társaság elnöke. - Gyakorlatilag ahány ember, annyiféle. Mindenki az idilli, szép öregkort képzeli el magának, csakhogy ezért igen sokat kell tenni, és már fiatal korban. Nem csak az egészségügynek, hanem az egyénnek, a pácienseknek is." Csodaszer nincs, annak ellenére, hogy egyre több szerencselovag kísérli meg varázsbogyókkal, különleges készítményekkel, drága, és hatástalan szerekkel garantálni az örök ifjúságot.

Az időskor biológiai, fiziológiai folyamatáról sokan, sokféleképpen írtak. Fritz Reimann pszichoanalitikus "Az öregedés művészete" című munkájában határozottan azt a nézetet vallja, hogy az öregkor formálható, alakítható, de vannak olyan dolgok, amelyekbe bele kell törődnünk. Később és hosszabban öregszünk, nagyrészt az egyre fejlődő tudománynak, a jobb, hatékonyabb egészségügyi ellátásnak, a fejlettebb diagnosztikai módszereknek köszönhetően. Elméletileg valóban élhetnénk akár 120-130 évig is, csakhogy a szervezetet az élet során sokféle kórokozó ártalom éri. "Szervezeti, és működésbeli ártalmakról van szó, és az ezek következtében létrejövő változások összessége vezet végső soron a halálhoz" - mondja Székács professzor. Egy szerv vagy szervrendszer, valamilyen funkció gyors leromlása mindig kóros változás, és nem a normális öregedés következménye.

Magában az időskor nem elég ok a halálra. Az energia elvesztése, a "végelgyengülés" mögött általában mindig van valamilyen valódi halálok. Székács professzor szerint a gazdaságilag fejletlenebb országokban gyakran elfogadják halálokként a végelgyengülés megjelölést, éppen a diagnosztika elmaradottsága miatt. De olyan eset is előfordul, amikor van halálok, csak nem diagnosztizálható, nem mutatható ki. A 30-as, 40-es években még az időskori halálokok között 16 százalékban szerepelt a végelgyengülés megjelölés. Habár maga az öregedési folyamat elvileg elvezethet idáig, gyakorlatilag a legtöbb országban konkrét kórmegállapítást és kórmegjelölést fogadnak csak el a halálozási jegyzőkönyvön.

Az öregedés folyamata kétségtelenül kedvezőtlen változásokkal jár, amelyek nyomán könnyebben kialakulhatnak kóros elváltozások. Ezeket végleg elkerülni nem lehet, de lassítani igen, ezért viszont dolgozni kell, a szervezet állandó karbantartásával, a testi és szellemi aktivitás megőrzésével, kiegyensúlyozott életmóddal. Mindehhez a tudomány a maga módján járul hozzá, a geriátria fejlődésével, a genetika és őssejtkutatás előrehaladásával, azokkal a modern terápiákkal, amelyek az immunrendszer erősítését szolgálják.

Bár az Egészségügyi Világszervezet a 70 éven felülieket tekinti hivatalosan időseknek, az emberi életkor felső határa elméletileg akár 120-130 év is lehetne, ha nem jönne közbe valamilyen betegség, amely miatt korábban következik be a vég. A világszervezet határozott álláspontja az, hogy egyre többen érnek meg az átlagnál magasabb életkort, és nem is szervi bántalom vagy betegség következtében veszítik el életüket, hanem a "természetes kopás," elhasználódás, energiavesztés következtében. Ezért célszerű, hogy felvegyék a hivatalosan is elfogadható halálokok listájára az öregkori végelgyengülést.

2013.01.01 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések