Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bélbaktériumok: több van, mint gondolnánk!

kategória: Gondolta volna?, Gyógyszerészet, Gyomor- és bélproblémák

Az emberi bélben élő baktériumflóra tízszer olyan összetett, mint azt korábban gondolták - írja a Public Library of Science-Biology novemberi számában megjelent tanulmány.

Az emlősök bélrendszere a legsűrűbb mikroba-élőközösség a Földön. A testünkben található minden egyes sejtre nagyjából 10 egysejtű mikróba jut, melyeknek nagy része az emésztőrendszerben található. A korábbi becslések az emberi bélben élő mikróbafajták számát 500 körül határozták meg.

Ezeket úgy határozták meg, hogy a bélrendszerből nyert baktériumokat Petri-csészében tenyésztették. Ezzel a módszerrel azonban csak az elterjedtebb fajták kerültek képbe, a ritkábbak nem.

A Stanford Egyetem orvosi karáról David Relman és munkatársai az úgynevezett pyrosequencing módszerét használták, hogy sokkal pontosabb képet kapjanak a baktériumfajták számáról. "Ezt a módszert azelőtt a tengerekben és a termőföldben élő bakteriális ökoszisztémák gazdagságának felmérésére használták. Ez volt az első alkalom, hogy a testünkön belüli ökoszisztémák feltérképezésére használták" - mondta Relman.

"Az új génszekvenciás technológia lehetővé teszi, hogy sokkal több baktériumot azonosítsunk be, mint eddig" - mondta Les Dethlefsen, a Relman labor kutatója, a tanulmány fő szerzője.

Az új tanulmány felfedezte, hogy a bélrendszer baktréiumflórája sokkal változatosabb, mint valaha gondolták, legalább 5 600 különféle fajból áll.

A bélrendszer baktériumai végzik a dolgukat, másrészt pedig kritikus funkciót is betöltenek: szabályozzák az immunrendszert, és olyan tápanyagokat állítanak elő, mint például a K-vitamin. Mindezek mellett meggátolják, hogy a kórokozók megvessék a lábukat a szervezetünkben.

Az antibiotikumok szedésével csökkenhet a baktériumok száma és sokszínűsége. Sok tudós attól tart, hogy a túlzott gyógyszerfogyasztás káros lehet, ráadásul sok kedvezőtlen baktérium ellenállóvá válhat velük szemben. Relman és Dethlefsen remélik, hogy a pyrosequencing segít majd megóvni a hasznos baktériumokat az antibiotikumoktól.

2008.11.25 08:55:24

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések