Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az sem mindegy, hogyan ízlelünk

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A metabolikus szindróma magasabb kockázatának lehetnek kitéve azok, akik rendkívül kedvelik az édeset, és nagyon idegenkednek a keserű íztől - a Journal of Food Science szaklapban megjelent tanulmány szerint. Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan befolyásolja két ízlelési profil, az "édesszájúak" és a "szuperízlelők" az étrendet és az egészséget, különösen a metabolikus szindrómát.

A metabolikus szindróma egyszerre előforduló kockázati tényezők együttese, amelyek megnövelik a szívkoszorúér-betegség, az agyérgörcs és a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Az eredmények alapján kiderült, hogy a mindkét ízérzékelési profillal vagy egyikkel sem rendelkező személyek nagyobb valószínűséggel vannak kitéve a metabolikus szindróma nagyobb kockázatának azokhoz viszonyítva, akik csak édesszájúak, vagy csak szuperízlelők. Az édesszájú és a szuperízlelő profilok közötti kölcsönhatás jelentős összefüggést mutatott a rost és a folyadékbevitellel, ez arra utal, hogy az ízérzékelési minták az étrendi tápanyagbevitelre és a betegségek kockázatára is hatással lehetnek.

A kutatók azt javasolják, hogy a jövőben végezzenek további kutatásokat ezeknek az ízérzékelési profiloknak a feltérképezésére. Ennek segítségével könnyebben lehetne megtervezni a személyre szabott étrendi intervenciókat a metabolikus szindróma megelőzése és kezelése érdekében.

2013.02.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Ételeink - gyógyszereink

Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni.

tovább


Szponzorált hirdetések