Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A betegen is múlik, megmarad-e a lába

kategória: Dohányzás, Szív- és érrendszeri betegségek

Kisebb valószínűséggel szenvednek el szövődményeket az artériatágító beavatkozást követően, akiknél erre elzáródott lábszárartéria miatt került sor, ha leszoknak a dohányzásról, és acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszert, valamint koleszterincsökkentő sztatinokat szednek. A kutatók szerint azonban kevés beteg teszi meg ezeket a lépéseket a perifériás artériás betegséggel járó lábszárfájdalom és görcs enyhítése érdekében.

A Circulation: Cardiovascular Interventions szaklapban megjelenő kutatáshoz 1300 beteget vizsgáltak. Kimutatták, hogy csupán 47 százalékuk nem dohányzott, és szedett aszpirint valamint sztatin gyógyszereket, amikor bevonult a kórházba perifériás értágító műtétre. A beavatkozás célja az elzáródott lábszárartéria tágítása és a vérátáramlás javítása.

A kórházból távozván a résztvevők 71 százaléka szedett acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszert és valamilyen sztatint, és vagy nem dohányzott, vagy még dohányzott ugyan, de leszokást segítő tanácsadáson vett részt. Az értágító műtét után hat hónappal a szövődmények, például az értágító műtét ismételt elvégzése, a végtagmegmentő műtét, illetve az amputáció gyakorisága 7 százalék volt azok esetében, akik acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszert és sztatint szedtek, és 16 százalék azok esetében, akik nem szedték a gyógyszereket.

A tanulmány szerzője, dr. P. Michael Grossman, a Michigani Egyetem kardiológusa szerint a sztatinok felírásával életet lehet menteni a perifériás artériás betegségben szenvedő emberek esetében.

2013.01.08 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések