Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A napszaktól is függ a gyomorrontás súlyossága

kategória: Táplálkozás

A cirkadián ritmus alapvetően befolyásolja a szervezet bélfertőzésekkel szembeni védekező készségét - állítják a Kalifornia Egyetem (Irvine) munkatársai. A szervezet saját belső biológiai órája meghatározza az ébrenlét-alvás körforgást, és úgy tűnik, hogy az ezt meghatározó gének az immunrendszer működését is alapvetően befolyásolják.

Korábbi vizsgálatok szerint génjeink 15 százalékának működése köthető valamilyen napszakhoz. Most a Proceedings of the National Academy of Sciences hasábjain Manuela Raffatellu és munkatársai a bélfertőzésekkel szembeni fogékonyság napszakfüggését demonstrálják állatkísérletes körülmények között.

A vizsgálatban egereket fertőztek meg szalmonella baktériummal, és megállapították, hogy az immunválasz erőssége függött az aktuális napszaktól. Megjegyzendő, hogy az egerek éjszakai élete aktív, vagyis pontosan ellentéte az emberi ritmusnak. Ugyan az emberi és az egerek immunrendszere számos ponton különbséget mutat, mégis igen esélyes, hogy a vázolt a napszaki függés az emberi szervezetben is jelen van. A megállapítás a jövőben befolyásolhatja a fertőzések gyógyítási stratégiáját is.

2013.06.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Öregedés: Örök Ifjúság?

Az emberiség ősidőktől fogva keresi azt a bizonyos "életelixírt", amelynek a segítségével, ha lehet, hosszú életen át maradhatna fiatal, tettre kész, egészségesen boldog. Az ember szeretne "fiatalon, szépen megöregedni", ha már a halált nem kerülheti el.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések