Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A napszaktól is függ a gyomorrontás súlyossága

kategória: Táplálkozás

A cirkadián ritmus alapvetően befolyásolja a szervezet bélfertőzésekkel szembeni védekező készségét - állítják a Kalifornia Egyetem (Irvine) munkatársai. A szervezet saját belső biológiai órája meghatározza az ébrenlét-alvás körforgást, és úgy tűnik, hogy az ezt meghatározó gének az immunrendszer működését is alapvetően befolyásolják.

Korábbi vizsgálatok szerint génjeink 15 százalékának működése köthető valamilyen napszakhoz. Most a Proceedings of the National Academy of Sciences hasábjain Manuela Raffatellu és munkatársai a bélfertőzésekkel szembeni fogékonyság napszakfüggését demonstrálják állatkísérletes körülmények között.

A vizsgálatban egereket fertőztek meg szalmonella baktériummal, és megállapították, hogy az immunválasz erőssége függött az aktuális napszaktól. Megjegyzendő, hogy az egerek éjszakai élete aktív, vagyis pontosan ellentéte az emberi ritmusnak. Ugyan az emberi és az egerek immunrendszere számos ponton különbséget mutat, mégis igen esélyes, hogy a vázolt a napszaki függés az emberi szervezetben is jelen van. A megállapítás a jövőben befolyásolhatja a fertőzések gyógyítási stratégiáját is.

2013.06.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

6 jó tanács, hogy ne legyen megbélyegzett

A mentális betegségekkel élőkkel kapcsolatban gyakoriak a sztereotípiák. Ez a torzult megítélés erősen negatív hatással van rájuk. Szégyen és fájdalmas teher sújtja őket. Mit jelent megbélyegzettnek lenni, hogyan lehet ezzel élni?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések