Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Beetetés mentollal

kategória: Dohányzás, Gyermek-egészségügy

Mentoltartalmú cigarettával próbálnak új, fiatal dohányzókat elcsábítani a dohánygyártók - derül ki Dr. Gregory Connolly tudományos közleményéből, mely az American Journal of Public Health-ben jelenik meg.

A mentoltól kellemesebb lesz a cigaretta íze, így a kezdő dohányos könnyebben rászokik a káros szenvedélyre. A célpont a fiatal nemzedék, különösen az afroamerikaiak. "A mentol a cukorka, hogy jobban csússzon a méreg" - fogalmazott Dr. Connolly, a Harvard Egyetem Népegészségtani Intézetének professzora. Ha a dohánygyárak bármit megtehetnek, amerikaiak milliói fognak idő előtt meghalni, figyelmeztetett a szakértő.

Az USA Kongresszusa előtt álló törvényjavaslat lehetővé tenné az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hatóságnak, hogy szabályozza a mentol és más adalékanyagok szintjét a cigarettákban. Ha elfogadják az új javaslatot, a gyártók kénytelenek lesznek feltüntetni a termékek összetételét, és megszűnik a fiatalok és a felnőttek félrevezetése.

Maga a mentol nem addiktív, vagyis nem vezet rászokáshoz, de megkönnyíti a nikotinfüggőség kialakulását. Az afroamerikai dohányosok több mint 70 százaléka mentolos cigarettát szív, míg ez a termék mindössze a fehérek 30 százalékánál népszerű. Egyelőre még tisztázatlan, hogy a mentolos cigaretta kártékonyabb-e, mint a hagyományos típus. Connollyék dohányipari cégek belső iratainak átvizsgálása alapján állítják, hogy a cégek kutatásokat végeztek azzal kapcsolatban, hogy mely népcsoportokra gyakorol vonzó hatást a cigaretta mentoltartalma. Az eredmények szerint a fiatalokra.

A kutatók ezek után megvizsgálták a különböző cigaretták mentoltartalmát, majd elemezték egy friss, a dohányzási szokásokkal kapcsolatos felmérés eredményeit is. Megállapították, hogy a mentolos cigaretta leginkább a fiatal afroamerikai dohányzók körében népszerű, akik többet szívnak belőle, mint az afroamerikai felnőttek. A szakértők meglepetésére a fehér tinédzserek is sok mentolos cigarettát szívnak. A kutatók szerint a mentolszint teljesen szabad manipulálásával előtérbe kerültek a mentolos cigarettát reklámozó hirdetések is. A cikk szerzői azt állítják, hogy ez a gyakorlat sérti azt a megállapodást is, mely tiltja a közvetlenül, vagy közvetve a fiataloknak szóló reklámokat.

Az egyik dohányipari cég szóvivője, David Sylvia tagadta az ellenük felhozott vádakat, miszerint a mentolszintet a fiatalabb vásárlók csábítása érdekében változtatták volna meg.

2008.07.18 09:21:46

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - e-bankolás: nyugodt nyaralás?

Annak is érdemes elgondolkodnia banki ügyei internetes intézésén mint lehetőségen, aki különben programnak tekinti a csekkfeladást vagy a várakozást a bankfiókban. Még egy nyugdíjas sem időmilliomos...

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések