Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Viccesnek találja?

kategória: Pszichológia

Egy teória szerint a kulcstényező a pszichológiai távolság, vagyis ha kellő mértékben eltávolodtunk egy eseménytől, szituációtól, akkor már képesek vagyunk akár nevetni is rajta, még ha tragikus volt is. Egy friss vizsgálat azonban továbbgondolta ezt, és azt állítja, a pszichológiai eltávolodás mellett még egy fontos tényező számít, mégpedig az, hogy az adott esemény mennyire volt fájdalmas, netán erőszakos.

Peter McGraw, a Colorado Boulder Egyetem Humorkutató Laboratóriumának vezetője a Psychological Science című lapban megjelent tanulmányban munkatársaival több vizsgálatot is elvégzett, hogy kiderítse, a fenti tényezők miként működnek együtt annak elősegítésében, hogy egy szomorú helyzeten később mosolyogni is tudjunk.

Az első vizsgálat során a szakemberek egy online felmérés keretében kérték fel a résztvevőket arra, hogy idézzenek fel életükből egy olyan eseményt, amely az idő elteltével vagy viccesebbnek, vagy kevésbé viccesnek tűnt a számukra, mint amikor történt. Ezután a résztvevők az esemény súlyosságát is értékelték, és kiderült, hogy azok az események váltak viccesebbé, melyeket súlyosnak ítéltek az alanyok, és azok veszítettek viccességükből, melyeket kevésbé tartottak súlyosnak.

A fenti vizsgálat eredményeit egy második kutatás is megerősítette. Abból az derült ki, hogy az alanyok akár egy nagyon komoly helyzetet is viccesnek tartottak, ha már öt éve történt, míg a legenyhébb eseten már akkor is tudtak mosolyogni, ha tegnap történt.

Hogy az eltávolodást is tesztelhessék, még egy vizsgálatot elvégeztek a szakemberek. Ennek során arra derült fény, hogy az alanyok idegenek esetében inkább tartották mulatságosnak, ha valaki tévedésből egy nagyobb összeget adományozott valakinek, ám ha kisebb összegről volt szó, hasonló esetben inkább a barátokon derültek jobban.

Egy negyedik vizsgálatban különféle képekről kellett véleményt mondaniuk a kísérletben résztvevőknek, akik akkor tartottak egy durva ábrát viccesnek, ha azt gondolták, digitálisan manipulálták azt, míg a kevésbé durvát éppen akkor, ha valódinak vélték.

Az utolsó vizsgálatban ugyanezeket a képeket látták az alanyok, de itt nem valódinak vagy manipuláltnak hitték azokat, hanem közelinek, illetve távolinak. Ebben az esetben a legdurvább ábra akkor volt vicces a megkérdezettek számára, ha úgy érzékelték, hogy messze van, míg a legenyhébb akkor, ha közelinek vélték.

Összességében a tanulmány készítői azt szűrték le, hogy a hely, az idő, a társas kapcsolatok és a hipotetikusság azok a tényezők, melyek az adott esemény súlyosságával együtt meghatározzák azt, mennyire tartunk humorosnak valamit.

2012.09.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Visszerek? Nem csak esztétikai probléma!

Sokan hajlamosak legyinteni a visszérproblémákra: nem túl szép látvány, de könnyen elrejthető és legtöbbször komolyabb fájdalmat sem okoz, akkor meg minek foglalkozni vele? Azonban az elhanyagolt visszereknek nagyon komoly szövődményei lehetnek!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések