Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Baktériumölő koriander

kategória: Táplálkozás

A korianderolaj élelmiszer-ipari adalékként történő széleskörű alkalmazásával megakadályozható, sőt akár gyógyítható lenne számos élelmiszer-eredetű megbetegedés, például a szalmonella vagy az ételmérgezés - állítják a portugál Beira Interior Egyetem kutatói egy most megjelent tanulmányban. Tizenkét baktériumtörzsön tesztelték a korianderolaj antibakteriális hatását, közöttük volt például a szalmonellabaktérium, a számos ételmérgezésért felelős Bacillus cereus, az Escherichia coli és a Staphylococcus aureus.

Az eredmények azt mutatják, hogy 1,6 százaléknyi vagy még annál is kevesebb korianderolajat tartalmazó oldat hatására a vizsgált baktériumtörzsek mindegyikénél lassult a szaporodás, sőt a többségük teljesen elpusztult. A kutatók azt feltételezik, hogy a korianderolaj a baktériumsejtek membránját károsítja, ennek eredményeként leállnak a baktériumsejt alapvető funkciói.

A kutatók szerint a korianderolaj alkalmazása áttörést jelenthet az élelmiszeriparban és a gyógyászat területén, akár antibiotikumok természetes alternatívájaként is. Alkalmazásával számos élelmiszer-eredetű betegség megelőzhető és kezelhető lenne.

A koriander ősidők óta használt gyógy- és fűszernövény, a Földközi-tenger vidékéről származik, ott ma is elterjedten használják. A magjából sajtolt gyógyhatású illóolajat régóta alkalmazzák emésztési problémák és gombás fertőzések kezelésére, a béltraktusban jelentkező fájdalom vagy görcsök csillapítására, felfúvódás, valamint hányinger enyhítésére.

2011.08.30 00:02:00

forrás: origo.hu


Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések