Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Baktériumölő fokhagyma

kategória: Fertőző betegségek, Táplálkozás

A fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumok ellen, mint két hagyományos antibiotikum - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál. Xiaonan Lu, a Washingtoni Állami Egyetem munkatársa az élelmiszer-mérgezést okozó Campylobacter jejuni baktériumok ellen jóval hatékonyabbnak találta a diallil-szulfidot, mint két gyakorta alkalmazott antibiotikumot, a ciprofloxacint és az erythromycint.

Részben az okozza a problémát a Campylobacter baktériumos fertőzéseknél, hogy a kórokozó sejtjei olyan váladékot termelnek, amely biofilmként tartja együtt őket. Ez a biofilm hozzátapad az élelmiszerekhez, illetve az ételek előkészítésére használt eszközök felületéhez, és ezzel nagyban hozzájárul a kórokozó terjedéséhez. A biofilm meg is védi a baktériumokat az antibiotikumok támadásától, és ez megnehezíti a kezelést. A gyomorba és a bélrendszerbe jutva a Campylobacter hasmenést, lázat, fejfájást, hányingert okoz.

A kutatók fokhagymából kivont diallil-szulfiddal és a két említett antibiotikummal kezelték a baktérium-biofilmet. Azt tapasztalták, hogy míg az antibiotikumok okoztak ugyan némi kárt a biofilmben, a fokhagymaszármazék sokkal gyorsabban hatott, és főként százszor kisebb koncentrációban. Igen gyorsan beszűrődött a biofilmbe, ahol enzimjeik működésének gátlásával elpusztította a baktériumokat.

A fokhagyma puszta elfogyasztása azonban sajnos nem öli meg a Campylobacter baktériumokat. Ám a diallil-szulfidot a későbbiekben alkalmazhatják az élelmiszerek előkészítéséhez használt felületek fertőtlenítésére.

2012.05.10 00:02:00

forrás: 50plusz


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Alkonyodik

A pszichés rendellenességek egy része kifejezetten az időskorhoz kapcsolódik. A zavarok gyakran az életkor sajátos nyomásainak következtében alakulnak ki, másszor egyéni traumatikus élmények, vagy biológiai rendellenességek húzódnak meg mögöttük.

tovább


Szponzorált hirdetések