
Baktériumfészekké alakulhat a mikrohullámú sütő a hőségben
kategória: babaszoba.hu, Egészség nyáron, Egészségügyi tájékoztatás, Táplálkozás
Kedveznek a nyári melegben a baktériumok kialakulásának a mikrohullámú sütők.Mivel a ezek a sütők az ételt nem melegítik fel teljesen, terjeszthetik a szalmonellát - figyelmeztet az R+V német biztosítótársaság. Marko Ostendorf, az R+V információs központjának orvosa kifejtette: "a mikrohullámú sütők nem melegítenek egyenletesen, ezáltal úgynevezett hideg pontok alakulnak ki. Ezekben a 'fészkekben' pedig életben maradnak, és szaporodnak a baktériumok".
Ennek megakadályozására a szakember javaslata szerint az ételt a mennyiségének megfelelően négy-öt percig kell a legmagasabb fokozaton melegíteni. Emellett hasznos, ha közben párszor megkavarjuk az ételt, illetve ha lapos edényt használunk, mivel akkor a hullámoknak csak néhány centiméter mélyen kell az ételbe hatolniuk.
Ostendorf szerint érdemes az ételt a melegítés után még pár percig a mikrohullámú sütőben hagyni, ez alatt az idő alatt ugyanis a hő még jobban szétterjed.
Mivel a szárnyasokból készült ételek sokkal "fogékonyabbak" a szalmonellára, ezeket érdemesebb tűzhelyen vagy sütőben melegíteni.
2010.08.02 16:37:16
forrás: MTI
Kapcsolódó hírek, érdekességek
h i r d e t é s
