Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Baktériumfertőzés áll a Parkinson-kór hátterében?

kategória: Gyomor- és bélproblémák, Neurológia

A gyomorfekélyért felelős baktériummal, a Helicobacter pylorival való fertőzöttség kapcsolatba hozható a Parkinson-kór kialakulásával - állapították meg amerikai kutatók egérkísérletek alapján. A Louisianai Állami Egyetemen Traci Testerman és kutatócsoportja emberi kort tekintve 55-65 évesnek megfelelő korú egereket fertőzött meg a baktériummal. Az állatok hat hónappal később Parkinson-kórhoz hasonló tüneteket mutattak: kevesebbet mozogtak, és csökkent agyukban a dopamin nevű hormon szintje.

Ugyanezek a változások fiatal egereknél nem mutatkoztak. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy az idősödés növeli a Parkinson-kór esélyét. "Megállapításunk azt sugallja, hogy a Helicobacter pylorival való fertőzés jelentős szerepet játszhat a Parkinson-kór kialakulásában embereknél" - mondta Traci Testerman.

A kutatók úgy vélik, hogy mivel a betegség tüneteinek jelentkezésekor az idegsejtek egy része már elpusztult, a baktérium eltávolítása ebben a stádiumban már nem javítaná a páciens állapotát.

Animáció: HáziPatika.com

2011.05.28 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések