Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nemcsak a főnix könnye gyógyít

kategória: Gondolta volna?

A tudósok kiderítették, miként nyújtanak védelmet az emberi könnycseppben rejlő proteinek. Hosszas kutatások során ugyanis kiderült, hogy a könnyben lévő, lizozim nevű enzimek olyan fogsorszerű szerkezettel rendelkeznek, melynek segítségével úgy rágják át magukat a bakteriális sejtfalakon, mintha egy cső kukoricát falnának fel.

A Kalifornia Egyetem munkatársai, Gregory Weiss, a molekuláris biológia és kémia professzora, valamint Philip Collins docens, aki fizikával és csillagászattal foglalkozik, egy kis csapatot hoztak létre a rejtély megfejtésére. Vizsgálataik során a különálló lizozimeket egy karbon nanocsőhöz ragasztották, melyet egy elektromos áramkörre csatlakoztattak. Amikor áramot juttattak bele, a nanocső egy pici - az emberi hajszálnál százezerszer kisebb - mikrofonformát vett fel, amellyel hallani lehetett, ahogy a proteinek "falatoznak".

Ezzel a kísérlettel két dologra derült fény. Egyrészt arra, hogy miközben a protein a baktérium felületén halad, a mozgással párhuzamosan harapdálja is. Másrészt, hogy minden egyes harapás nyomán egy apró lyuk keletkezik, míg végül akkora lesz a nyílás, hogy a baktérium felrobban.

Weiss professzor elmondta, hogy a jövőben más proteineken is kipróbálják a fenti mikrofonos módszert, abban bízva, hogy ezáltal a rákos sejteket is fel tudják majd kutatni, méghozzá nagyon korai fázisukban, ami jóval biztatóbb javulási eredményeket hozhat.

2012.01.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Néma járvány

Amikor már meghajlik a hát, s törnek a csontok: kész. A csontritkulás (oszteoporózis) megelőzésére fiatalon kell törekedni, s a gyógyításnál is az az ideális, ha korai stádiumban fedezik fel, s kezdik kezelni a betegséget.

tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések