Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Baktérium okozhatja a rosaceát

kategória: Bőrgyógyászat

Az emberek három százaléka szenved a rosaceától, ami gyulladásos égő érzést és vöröses színű elváltozást okoz az orron, az orcákon, az állon és a szemek körül. "Jellemzően a fehér bőrű és gyenge immunrendszerű embereknél gyakoribb, és bár nem befolyásolja az egyén általános egészségi állapotát, fájdalmas és kínos lehet" - mondta Kevin Kavanagh, a maynooth-i Ír Nemzeti Egyetem kutatója. Egy friss kutatásból az derült ki, hogy a normál emberi bőrön élő atkákon található baktériumok is hozzájárulhatnak a kellemetlen rosacea kialakulásához.

Az atkák Demodex folliculorum nevű faja egyébként ártalmatlan az emberi bőrön, főként a hajhagymák belső szerkezetében él. A legújabb kutatási eredményekből azonban kiderült, hogy a rosaceás betegek bőrén sokkal több ilyen atka található. Ezeken az atkákon megtapad a Bacillus oleronius nevű baktérium, amely pedig a rosaceás betegeknél immunrekaciót provokáló fehérjéket termel. Amikor az atkák elpusztulnak, felszabadulnak a baktériumok, és bejutnak a környező bőr szöveteibe.

Dr. Kavanagh szerint ezek a baktériumok azonban arra az anibiotikumos kezelésre is reagálnak, amit a betegek gyulladásos bőrtüneteire írnak fel, nem pedig a baktériumok elpusztítására. "E baktériumok megcélzása hatásos módja lehet mind a kezelésnek, mind a megelőzésnek" - véli.

A tanulmány a Journal of Medical Microbiology oldalain jelent meg.

2012.09.10 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések