Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bach és a prosztatavizsgálat

kategória: Daganatos betegségek

Az Észak-Karolinai Duke Rák Intézet kutatói megállapították, hogy prosztatabiopszia során nagyban enyhíti a páciensek fájdalmát és szorongását, ha az eljárás közben klasszikus zenét hallgathatnak. Az Urology című lapban megjelent tanulmányban Matvey Tsivian, az Intézet urológusa beszámolt róla, hogy a minden hatodik férfit érintő prosztatarák diagnosztizálására egyedül alkalmas, igen kellemetlen vizsgálatot zenehallgatással elviselhetőbbé lehet tenni.

A szakemberek közel 90 beteget figyeltek meg vizsgálat során. Három csoportra osztották őket: az első csoport tagjai nem kaptak fejhallgatót, a második csoport tagjai kaptak, de csak a külső zajok kiszűrésére, a harmadik csoportba tartozók ellenben Bach zenéjét hallgathatták. Minden páciens vérnyomását ellenőrizték a biopszia előtt és után. E vizsgálat során egy ultrahangos szondát, illetve egy rugós tűt használnak, ez utóbbi olyan nagy hanggal aktiválódik, hogy sokaknak már ez önmagában rémületet okoz, ezért az eljárás során a férfiak húsz százaléka igen nagyfokú stresszt él át még akkor is, ha fájdalmat egyébként nem érzékelne.

Az első két csoportba tartozók diasztolés vérnyomása ugyanolyan megemelkedett volt, mint a korábbi vizsgálatok során. A harmadik csoport tagjainak azonban ezúttal nem nőtt meg a vérnyomása, továbbá kevesebb fájdalomról számoltak be.

A kutatás során arra nem tértek ki a szakemberek, hogy mindenféle zene befolyásolta-e az eredményt. "Nem térhettünk ki valamennyi zenetípus vizsgálatára, de kétségtelen tény, hogy a módszer működik, ráadásul bárhol alkalmazható, hiszen mindössze egy fejhallgatóra és némi zenére van hozzá szükség" - mondta Thomas Polascik, a Duke Rák Intézet Uroonkológiai Osztályának igazgatója.

2012.01.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csontritkulás rizikófaktorai

A csontok leépülése a kor előrehaladtával mindenképpen bekövetkezik, de ha kóros mértékben és már idejekorán felbomlik a csontépítési és csontbontási folyamatok egyensúlya, akkor nyilván elkerülhetetlen a csontritkulás.

tovább

Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának


Szponzorált hirdetések