Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mesterséges bablevél tartaná távol a poloskát

kategória: Gondolta volna?, Új termékek, szolgáltatások

Az ágyi poloskák egyelőre ki nem derített okból újra elszaporodtak az egész világon. Az éjszaka csípő rovarok az utóbbi években sokfelé valósággal megszállták az otthonokat, szállodákat, iskolákat és kórházakat, erős viszketést, égő érzést és pszichológiai kellemetlenségeket okozva a lakosságnak. Amerikai kutatók szerint a Délkelet-Európában évszázadok óta ismert, a bab levelét felhasználó módszer lehet az alapja egy új, nem toxikus, modern védekezésnek ellenük. "A növények hihetetlen tulajdonságokkal rendelkeznek a rovarok csapdába ejtésére - magyarázta a kutatás vezetője, Catherine Loudon, a Kalifornia Egyetem rovarszakértője. - A modern tudományos technikák segítségével olyan anyagokat hozhatunk létre mikroszkopikus szinten, amelyek rovarirtó vegyszerek nélkül képesek megakadályozni az ágyi poloskák csípését."

A Journal of the Royal Society Interface áprilisi számában megjelent tanulmányban a kutatók arról számolnak be, hogy a bab levelén lévő mikroszkopikus szőröcskék megszúrják a rovarokat, és így gyakorlatilag csapdába ejtik őket. Ezt a tulajdonságot próbálják felhasználni a szakértők olyan nem toxikus, szintetikus anyagok létrehozásához, amelyek a levelek e hatását utánozzák, megelőzve ezzel az ágyi poloska elszaporodását.

Napjainkban főként négy módszert használnak az ágyi poloska elszaporodásának megfékezésére: a fagyasztást, a magas hőt, a porszívózást és a rovarirtó vegyszereket. Az ősi balkáni módszer azonban az volt, hogy bablevelet szórtak szét az ágy körül a padlón, hogy csapdába ejtsék a vérszomjas rovarokat. Az ágyi poloska a levélre lépve néhány másodpercen belül fogságba esik, mert a levélen lévő apró szőröcskék beleszúródnak a lábaiba, és mozgásképtelenné teszik.

A kutatók a levél lemodellezésével próbálnak olyan szintetikus anyagot kifejleszteni, amellyel hasonlóan mozgásképtelenné lehet tenni a vérszívókat. Egyelőre csak olyan szintetikus felületet sikerült azonban létrehozni, amely lelassítja ugyan a rovarokat, de nem ejti csapdába. A biztosabb hatás eléréséhez tehát további kutatásokra lesz szükség.

2013.04.18 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések