Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

BPH - a prosztata jóindulatú megbetegedése

kategória: Férfi problémák, Urológia

A prosztata betegségek a férfiak betegségeinek legnagyobb csoportját alkotják. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (úgynevezett benignus prostata hyperplasia=BHP) a férfiak leggyakrabban előforduló jóindulatú daganatos megbetegedése, az életkorral előrehaladva gyakoribb és nagymértékben befolyásolja a férfiak egészségi állapotát és életminőségét.

Jó tudni!

A prosztata egy gesztenye nagyságú és alakú mirigy, amely a húgyhólyag és a végbél között helyezkedik el. A prosztata a férfiak élete során számos változáson megy keresztül. Születéskor kb. borsónyi nagyságú. Gyermekkorban igen lassan növekszik, majd a serdülés időszakában hirtelen növekedésnek indul, és a huszadik év táján eléri a normál felnőttre jellemző méretet és formát. Negyven-ötven éves korig általában változatlan nagyságú, majd a legtöbb férfinál ismét növekedésnek indul. Ezt a folyamatot nevezzük jóindulatú prosztata megnagyobbodásnak.


A férfiak nagy része prosztata megnagyobbodásban szenved, de csupán kis hányaduk részesül megfelelő kezelésben. A 40-64 éves férfiak 20 százaléka, a 65 év felettiek 40 százaléka kényszerül szembenézni ezzel a problémával. A 60 év feletti férfiak között a BHP gyakorisága 50 százalék, a 80 fölöttieknél pedig már 88 százalék.
A betegségre a tünetek figyelmeztetnek: a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tünetei tipikusnak nevezhetők, bár igen változatosak. Gyakori, sürgető vizelési inger, préseléssel indított nehéz vizelés, gyenge, akadozó vizeletsugár, hólyagfájdalmak, vizelet visszatartási nehézségek, utócsepegés, és súlyosabb esetekben a vizelet pangása a hólyagban egyaránt jelezheti a betegséget, fájdalommal, és a nemi életet korlátozottságával is járhat.

A prosztatát érintő betegségek vizsgálata több lépcsőben történik:
1. Normál prosztata vizsgálat. A tapintási leletből következtethet prosztatát érintő megbetegedésre.
2. Ultrahangos vizsgálat, melynek során képet kap a vizsgáló orvos a prosztata méretéről és szerkezetéről - észrevehetővé válhat olyan terület, ami nem tartozik a normális, egészséges prosztata szerkezetéhez.
3. Vérvétel. A vérben megtalálható egy PSA-nak nevezett speciális fehérje, aminek a vérszintje utalhat a prosztata állapotára. A vérvizsgálatok során többek között ennek a PSA-nak a szintjét nézik. Amennyiben a normál értéknél emelkedettebb a PSA szint, az a prosztata valamilyen megbetegedésére utalhat. A vérvizsgálat azért fontos része a kivizsgálásnak, mert a BPH tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a prosztatrákéhoz. A laborvizsgálat segíthet a prosztata jó és rosszindulatú megbetegedésénak elkülönítésében.

A BPH kezelésének lehetőségei:
- Várakozó megfigyelés rendszeres orvosi ellenőrzés mellett
- Gyógyszeres kezelés
- Műtéti beavatkozás

A betegség hatékony gyógyszeres kezelésével a sebészeti beavatkozások száma csökkenthető, a gyógyszeres kezelés kevésbé megterhelő, mint a sebészeti beavatkozás. Az ideális gyógyszeres kezelés célja a tünetek gyors és hosszú távú enyhítése, a prosztata méretének csökkentése.
A betegség korszerű gyógyszeres kezelésében egyre nagyobb teret hódít az úgynevezett kombinációs terápia, mely nagyobb mértékben csökkenti a prosztata térfogatát, és hosszútávon csökkenti a betegség progresszióját.

Animáció: HáziPatika.com

2010.11.08 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések