Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

BPH - a prosztata jóindulatú megbetegedése

kategória: Férfi problémák, Urológia

A prosztata betegségek a férfiak betegségeinek legnagyobb csoportját alkotják. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (úgynevezett benignus prostata hyperplasia=BHP) a férfiak leggyakrabban előforduló jóindulatú daganatos megbetegedése, az életkorral előrehaladva gyakoribb és nagymértékben befolyásolja a férfiak egészségi állapotát és életminőségét.

Jó tudni!

A prosztata egy gesztenye nagyságú és alakú mirigy, amely a húgyhólyag és a végbél között helyezkedik el. A prosztata a férfiak élete során számos változáson megy keresztül. Születéskor kb. borsónyi nagyságú. Gyermekkorban igen lassan növekszik, majd a serdülés időszakában hirtelen növekedésnek indul, és a huszadik év táján eléri a normál felnőttre jellemző méretet és formát. Negyven-ötven éves korig általában változatlan nagyságú, majd a legtöbb férfinál ismét növekedésnek indul. Ezt a folyamatot nevezzük jóindulatú prosztata megnagyobbodásnak.


A férfiak nagy része prosztata megnagyobbodásban szenved, de csupán kis hányaduk részesül megfelelő kezelésben. A 40-64 éves férfiak 20 százaléka, a 65 év felettiek 40 százaléka kényszerül szembenézni ezzel a problémával. A 60 év feletti férfiak között a BHP gyakorisága 50 százalék, a 80 fölöttieknél pedig már 88 százalék.
A betegségre a tünetek figyelmeztetnek: a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tünetei tipikusnak nevezhetők, bár igen változatosak. Gyakori, sürgető vizelési inger, préseléssel indított nehéz vizelés, gyenge, akadozó vizeletsugár, hólyagfájdalmak, vizelet visszatartási nehézségek, utócsepegés, és súlyosabb esetekben a vizelet pangása a hólyagban egyaránt jelezheti a betegséget, fájdalommal, és a nemi életet korlátozottságával is járhat.

A prosztatát érintő betegségek vizsgálata több lépcsőben történik:
1. Normál prosztata vizsgálat. A tapintási leletből következtethet prosztatát érintő megbetegedésre.
2. Ultrahangos vizsgálat, melynek során képet kap a vizsgáló orvos a prosztata méretéről és szerkezetéről - észrevehetővé válhat olyan terület, ami nem tartozik a normális, egészséges prosztata szerkezetéhez.
3. Vérvétel. A vérben megtalálható egy PSA-nak nevezett speciális fehérje, aminek a vérszintje utalhat a prosztata állapotára. A vérvizsgálatok során többek között ennek a PSA-nak a szintjét nézik. Amennyiben a normál értéknél emelkedettebb a PSA szint, az a prosztata valamilyen megbetegedésére utalhat. A vérvizsgálat azért fontos része a kivizsgálásnak, mert a BPH tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a prosztatrákéhoz. A laborvizsgálat segíthet a prosztata jó és rosszindulatú megbetegedésénak elkülönítésében.

A BPH kezelésének lehetőségei:
- Várakozó megfigyelés rendszeres orvosi ellenőrzés mellett
- Gyógyszeres kezelés
- Műtéti beavatkozás

A betegség hatékony gyógyszeres kezelésével a sebészeti beavatkozások száma csökkenthető, a gyógyszeres kezelés kevésbé megterhelő, mint a sebészeti beavatkozás. Az ideális gyógyszeres kezelés célja a tünetek gyors és hosszú távú enyhítése, a prosztata méretének csökkentése.
A betegség korszerű gyógyszeres kezelésében egyre nagyobb teret hódít az úgynevezett kombinációs terápia, mely nagyobb mértékben csökkenti a prosztata térfogatát, és hosszútávon csökkenti a betegség progresszióját.

Animáció: HáziPatika.com

2010.11.08 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések