Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az ülő életmódot folytató gyerekek már tizenévesen hajlamosabbak szívbetegségre

kategória: Elhízás, Gyermek-egészségügy, Szív- és érrendszeri betegségek


Egy pénteken közzétett tanulmány szerint az ülő életmódot folytató kisgyermekekben hatszor nagyobb valószínűséggel alakul ki szívbetegség a későbbiekben, mint az ugyanolyan korú sokat mozgó társaikban. A szívbetegségeket előrejelző tünetek, melyek együttesét metabolikus szindrómának (anyagcserezavarnak) nevezzük, akár már tizenéves korukra is megjelenhetnek.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatócsoportjának tagjai Robert McMurray vezetésével közel 400, 7 és 10 éves kor közötti gyermeket vizsgáltak meg. A szakemberek megnézték azokat az értékeket, melyek az egészséges életmódot meghatározzák, köztük a testmagasságot, a testsúlyt, a testzsírszázalékot, a vérnyomást, a koleszterinszintet, valamint a testmozgással töltött időt.
Hét évvel később, már tinédzserként újból megvizsgálták ugyanazokat a gyerekeket, hogy vajon kialakultak-e náluk a metabolikus szindrómára utaló jelek. A vizsgált tinédzserek majdnem öt százalékánál fennállt az a legalább három tünet, melyek anyagcserezavarhoz vezetnek - írja a British Journal Dynamic Medicine-ben megjelent tanulmány.

Ezt az eredményt egy korábbi kutatás eredménye is alátámasztja, ahol amerikai tinédzserek 4-9 százalékánál figyeltek meg cukoranyagcsere-zavar, magas vérnyomás, elhízás és kórosan emelkedett koleszterinszint valamelyikét.

Olyan vizsgálatot azonban egészen mostanáig még nem végeztek, ahol a gyermekkori fizikai aktivitás, valamint a későbbiek során kialakuló szívmegbetegedés jeleinek kialakulási valószínűsége között kerestek összefüggést.

McMurray kutatócsoportja azt találta, hogy azok a tinédzser korúak, akiknek anyagcserezavara alakult ki, hatszor kisebb valószínűséggel végeztek aerob testmozgást, és ötször nagyobb valószínűséggel mozogtak keveset gyerekkorukban. Ezek a gyerekek egy nap legfeljebb 20 percet töltöttek élénk sétával, könnyed biciklizéssel, vagy egyéb, ezeknek megfelelő mozgással.
Az Egyesült Államok Atlantában működő Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (US Centers for Disease Control and Prevention) a gyerekek számára legalább napi egy órányi fentiekhez hasonló aktivitással járó mozgást ajánl. "Ezek alapján szükségesnek tartom már gyerekkorban, hogy minél többet mozogjunk" - mondta McMurray.

"Napjainkban a gyerekek kifejezetten ülő életmódot folytatnak, hajlamosak a hízásra. Nyilvánvaló e kettő közti összefüggés, ezért hangsúlyoznunk kell gyerekeinknek a minél több mozgás fontosságát, ellenkező esetben a későbbiekben kialakuló következményektől fognak szenvedni" - mondta a szakember.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.04.07 09:53:45

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések