Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az ujjak relatív hossza összefügg a prosztatarák kockázatával

kategória: Daganatos betegségek, Férfi problémák

Kisebb a prosztatarák kockázata azoknál a férfiaknál, akik mutatóujja hosszabb, mint gyűrűsujja - közölték szerdán brit kutatók.

A brit Rákkutató Intézet (ICR) és a Warwick Egyetem munkatársainak tanulmánya szerint azoknál a férfiaknál, akiknek mutatóujja hosszabb volt, mint gyűrűsujja, egyharmaddal kisebb valószínűséggel fejlődött ki prosztatarák, mint azoknál, akiknek gyűrűsujja volt hosszabb.
"Az ujjak egymáshoz viszonyított hossza egyszerű tesztként szolgálhatna a prosztatarák kockázatának becslésére, különösen a 60 év alatti férfiaknál" - javasolta Ros Eeles, a kutatás egyik vezetője, az ICR munkatársa.

A kutatók szerint az összefüggés a tesztoszteron férfihormon mennyiségével lehet kapcsolatban. A prosztatarák-szűrés jelenlegi módszere ellentmondásos, mert a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjét mérő tesztek nem teszik lehetővé a daganat agresszív formájának megkülönböztetését azoktól a jóindulatú elváltozásoktól, melyek nem igényelnek kezelést.

A British Journal of Cancer című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban Eales kutatócsoportja az összefüggést azzal magyarázza, hogy a mutatóujj és a gyűrűsujj egymáshoz viszonyított aránya a magzati fejlődés során, az anyaméhben alakul ki, és attól függ, mekkora a magzatot érő tesztoszteronszint. A kutatók úgy vélik, ha kevesebb tesztoszteronnak volt kitéve a baba megszületése előtt, az valamelyes védelmet nyújt számára a prosztatarák ellen felnőtt életében.
A kutatók 1994 és 2009 között három brit kórházban 1500 prosztatarákos férfi ujjhosszairól kértek a páciensektől adatokat, és ezeket összehasonlították 3 ezer egészséges férfi adataival. A férfiak több mint felének a mutatóujja rövidebb volt a gyűrűsujjánál, mintegy 19 százalékuknál egyforma hosszú volt a két ujj, a többieknél pedig a mutatóujj volt a hosszabb. Az utóbbi csoportnál 33 százalékkal kisebb valószínűséggel fordult elő prosztatarák.

Korábbi tanulmányok az ujjak egymáshoz viszonyított hosszát már összefüggésbe hozták az agresszióval, a termékenységgel, a reakcióidővel és az önbizalommal is.

Animáció: HáziPatika.com

2010.12.13 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának


Szponzorált hirdetések