Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az új érzékelő felismeri a romlott élelmiszert

kategória: Táplálkozás, Új termékek, szolgáltatások

Az előrecsomagolt hal vagy hús esetében szinte teljesen lehetetlen megállapítani, hogy friss élelmiszerrel van-e dolgunk, vagy már megromlott. Ezért a kutatók kifejlesztettek egy csomagolásba integrált érzékelő filmréteget, amellyel bármikor minőség-ellenőrzést végezhetünk.

Biztosak lehetünk benne, hogy a boltokban kapható vákuumcsomagolt csirkecomb friss és ehető? A látvány alapján egyáltalán nem lehet ezt eldönteni, és önmagában a "minőségét megőrzi" dátum sem jelent egyértelmű garanciát a frissességre, hiszen számtalan botrányról hallani világszerte, mikor visszadátumozott, romlott húsárut értékesítettek a kereskedők.

A müncheni Fraunhofer Kutatóintézet kutatói egy olyan vékony filmréteget fejlesztettek ki, amely a biogén aminokra reagál, és a hús vagy hal csomagolásába integrálva így információt ad az élelmiszer frissességéről. Az amin molekulák ugyanis akkor keletkeznek, amikor az étel romlásnak indul (a romlott ételek kellemetlen szagáért is ők felelősek). Amikor a csomagoláson belül aminok szabadulnak fel, az érzékelő indikátora elszíneződik. A friss élelmiszert sárga, míg a romlott, fogyasztásra alkalmatlan ételt kék színnel jelzi az érzékelő.

"Amint az aminkoncentráció elér egy bizonyos szintet az élelmiszer csomagolásán belül, a színváltozás figyelmeztet erre" - mondta dr. Anna Hezinger, a müncheni EMFT kutatója. Míg a legtöbb élelmiszeren feltüntetett "minőségét megőrzi" jelölés csupán jelzésértékű becslés, addig az új érzékelő az élelmiszer éppen aktuális állapotáról ad egyértelmű információt a fogyasztónak.

2011.04.26 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések