Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Depresszió-távkezelés sms-ben

kategória: Depresszió, Pszichológia

Az sms-ezés szokásának van jó oldala is Adrian Aguilera, a Kalifornia Egyetem klinikai pszichológusa szerint: sokat segíthet például a depressziós betegek kezelésében. "Amikor nehéz helyzetben voltam és kaptam egy sms-t, sokkal jobban lettem. Úgy éreztem, hogy törődnek velem és támogatnak. A hangulatom is javult" - magyarázta Aguilera doktor egyik páciense, aki a kognitív viselkedés terápiás csoportjába jár.


Mivel a professzor főként rossz anyagi körülmények közt élő betegeket kezel, akiknek nincs számítógépük, internet hozzáférésük vagy okostelefonjuk, úgy érezte, valamilyen módon mégis támogatni kellene őket a kezelések között is. Erre a legjobb megoldásnak az sms bizonyult, mivel egyszerű mobiltelefonja viszont szinte mindegyik betegének van.

Aguilera professzor és munkatársai ezért egy kísérleti programot indítottak még 2010-ben, amelynek során automatikus sms-eket küldtek a mentális betegségekben szenvedő pácienseiknek. A rövid üzenetek általában a betegek állapota felől érdeklődtek, és valamilyen pozitív válaszra ösztönözték őket. Sok beteg ugyanis nehezen hasznosította a mindennapi életben a terápián tanultakat, vagy egyszerűen csak elfelejtette bevenni a gyógyszereit.

A páciensek visszajelzései nagyon pozitívak voltak. Többnyire javult a hangulatuk, és válaszoltak is az üzenetekre. Sőt, a program leállítása után 75 százalékuk kérte, hogy továbbra is kaphassák az sms-eket.

A tanulmány a Professional Psychology oldalain jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.17 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!


Szponzorált hirdetések