Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az oxytocin hormon gátolhatja a szociális fóbiát

kategória: Pszichiátriai betegségek

Svéd és brit kutatók funkcionális MRI vizsgálattal mutatták be, hogy az oxytocin gátolhatja a szorongást speciális egyéneknél. Felfedezésük hozzájárulhat az olyan pszichés zavarok megértéséhez vagy jobb kezeléséhez, melyeknél az embereket kellemetlenül érinti a másokkal való találkozás, mint például autizmusban vagy szociális fóbiában.

 

Az oxytocin egy olyan neuropeptid (neurohormonnak is nevezik, mivel az idegsejt termeli), mely masszázs, szülés vagy szoptatás során választódik ki, és nyugtató, fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Állatkísérletes adatok alapján az oxytocin segíti a társas interakciókat, különösen udvarlási időszakban. A hormon közvetlenül befolyásolja az amygdalát, ami a szociális kölcsönhatások és a hirtelen emocionális fenyegetettségérzet meghatározásáért felelős agyterület.  

Egy újabb tanulmányban - melyet a svéd Karolinska Egyetem kutatói, és a londoni Welcome Trust Funkcionális Leképező Laboratórium kutatói végeztek - kiderült, hogy az oxytocinnak sokkal inkább célzott hatása van, mintsem egyszerűen jó érzést generál. Az alanyoknak négy különböző arcot mutattak, melyeket apró, fájdalommentes, de kényelmetlen elektromos sokkal kombináltak. Ahogyan a kutatók várták, a sokkal összekapcsolt arcokat ellenszenvesnek találták a többihez képest. Ezzel szemben, amikor a résztvevők fele oxytocin sprayt kapott, míg mások placebót, érdekes változás történt. "Amikor az oxytocinos csoportnak újból megmutattuk a korábban sokkhoz kapcsolt képeket, többé nem tekintették őket ellenszenvesnek, míg azok, akik placebót kaptak, még mindig ellenszenvesnek tartották azokat" - mondta Dr. Predrag Petrovic, a Karolinska Egyetem Klinikai Idegtudományok Osztályáról. 

A kutatók FMRI-t (funkcionális mágneses rezonancia leképezőt) használva azt találták, hogy azoknál, akiknél sokk indukálta szorongás alakult ki, a bemutatott képeknél magasabb aktivitás volt két agyterületen - az amygdalában és a "fuziform arc területen" - miközben feldolgozták az ellenszenves és fenyegető arcokat. Ezek az aktivitásszintek csökkentek oxytocin hatására, míg placebóval nem.  "Ez azt sugallja, hogy az oxytocin képes a szorongás csökkentésére, és növeli az esélyt a szociális kontaktusra azoknál az egyéneknél, akiknél ilyen típusú pszichiátriai rendellenesség van" - mondta Dr. Petrovic. "Vannak korábbi tanulmányok arról, hogy az oxytocin képes csökkenteni az amygdala aktivitását, ami alapján új kezelés opcióként tekinthetünk erre a lehetőségre." - tette hozzá a szakértő.

2008.07.25 12:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések