Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mindkét felet megviseli a kiközösítés

kategória: Pszichológia

A kiközösítők ugyanúgy rosszul érzik magukat, mint azok, akiket kiközösítenek - egy friss tanulmány szerint. Vizsgálatok kimutatták, hogy míg utóbbiak főleg haragot tápláltak magukban, addig előbbiek sokszor szégyenérzetet éltek át és úgy érezték, elvesztették saját autonómiájukat.

A tanulmány egyik szerzője, Richard Ryan, a Rochester Egyetem professzora elmondta, hogy a legtöbb kiközösítéssel kapcsolatos vizsgálat során az áldozat lelkiállapotát vették górcső alá, a mostani kutatás azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a kiközösítő is hasonló szintű traumán megy át eközben. A vizsgálatot vezető Nicole Legate hozzátette, a másoknak okozott fájdalom az elkövetőben sokszor szégyenérzetet kelt és azt az érzést, hogy már nincs kapcsolata a körülötte levőkkel. Nicole Legate elmondta, hogy lelke mélyén minden ember szociálisan érzékeny és empatikus, így arra törekszik, hogy ne ártson a másiknak, hacsak nem érzi magát fenyegettetve.

A vizsgálat során a szakemberek egy online játékot hívtak segítségül, melyben a játékosok egymásnak dobáltak egy labdát. A résztvevők azt hitték, valamennyi játékos valós személy, ám valójában a kutatók virtuális játékosokat is bevettetek. Egyik esetben az egyik virtuális játékos kizárta a játékból a másikat, és a valós játékost is arra utasították, hogy ugyanazt a játékost közösítse ki. Egy másik felállásban a valós játékos lett kizárva a játékból, és üres kézzel kellett néznie, ahogy a másik két, virtuális játékos egymásnak passzolgatja a labdát.

A vizsgálatban 152 egyetemi hallgató vett részt, akiket az online játék előtt és után is kikérdeztek egy kérdőív segítségével. Kiderült, hogy akiket kiközösítettek, még úgy is rosszul érezték magukat, hogy valójában nem ismerték a kiközösítő személyét, és semmilyen testi sértés nem érte őket. Ugyanakkor azok sem érezték jól magukat, akiket arra vettek rá, hogy szálljanak be a másik kiközösítésébe, mert ők úgy érezték, elvesztették autonómiájukat.

A kutatók még kétféle játékot vetettek be, az egyikben arra utasították a résztvevőket, hogy mindenki egyenlő arányban jusson labdához, a másikban meg csupán szabadon kellett játszaniuk, és bár előbbiek itt is rosszabbul érezték magukat amiatt, hogy megszabták, mit tegyenek, annyira korántsem, mint azok, akiket egy másik játékos kiközösítésére vettek rá. A szakemberek a jövőben arra készülnek, hogy összevetik azokat az egyéneket, akik mások biztatására válnak kiközösítővé azokkal a felbujtókkal, akik másokat is rábeszélnek egy-egy ember kiközösítésére.

2013.03.15 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések