Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az ősfogász viasszal tömött

kategória: Fog- és szájbetegségek, Gondolta volna?

Az ember már a történelem előtti időkben is végzett fogászati beavatkozásokat, ezt egy 6500 éves, méhviasszal tömött fog bizonyítja. A fogat egy emberi állkapocsban találták nemrég Triesztben, Szlovéniában. Mivel az ilyen leletek rendkívül ritkák, a tudósok remélik, a mostani felfedezés segítségével többet tudhatnak meg az első fogászati beavatkozásokról.

"Ez a lelet az egyik legrégebbi az őskorból származó európai fogászati emlékek közül, és közvetlen bizonyítéka annak, hogy már akkoriban is alkalmaztak fogtöméseket terápiás célzattal" - jelentette ki Federico Bernardini, az Abdus Salam Nemzetközi Elméleti Fizikai Központ munkatársa.

A méhviasz tömést valamikor a beteg halála környékén helyezték el a fogban, de a tudósok nem tudják, hogy röviddel a halála után, vagy még azelőtt tömték be a fogat. Ha még a halál beállta előtt, akkor valószínűleg terápiás célzattal került oda, azért, hogy csökkentse a páciens fájdalmait és a fog érzékenységét, ami a fogzománc és a dentin réteg sérüléseinek következményeként alakulhatott ki.

A leleten erőteljes kopásnyomok látszanak. Ezek valószínűleg nem az evés, hanem valamilyen más tevékenység, például a szövés következtében alakulhattak ki, ami az újkőkorszaki nők gyakori elfoglaltsága volt. A témáról bővebben a PLoS One című tudományos szaklap legutóbbi számában olvashatnak az érdeklődők.

2012.09.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Potenciazavar

Az erekció biológiája

Az erekcióhoz szükséges biokémiai láncreakció felfedezésével lehetőség nyílt a merevedési zavarok gyógyszeres kezelésére. A rafinált megoldás megértéséhez pillantsunk be a szövetek mélyén zajló folyamatokba.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.


Szponzorált hirdetések