Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az ősfogász viasszal tömött

kategória: Fog- és szájbetegségek, Gondolta volna?

Az ember már a történelem előtti időkben is végzett fogászati beavatkozásokat, ezt egy 6500 éves, méhviasszal tömött fog bizonyítja. A fogat egy emberi állkapocsban találták nemrég Triesztben, Szlovéniában. Mivel az ilyen leletek rendkívül ritkák, a tudósok remélik, a mostani felfedezés segítségével többet tudhatnak meg az első fogászati beavatkozásokról.

"Ez a lelet az egyik legrégebbi az őskorból származó európai fogászati emlékek közül, és közvetlen bizonyítéka annak, hogy már akkoriban is alkalmaztak fogtöméseket terápiás célzattal" - jelentette ki Federico Bernardini, az Abdus Salam Nemzetközi Elméleti Fizikai Központ munkatársa.

A méhviasz tömést valamikor a beteg halála környékén helyezték el a fogban, de a tudósok nem tudják, hogy röviddel a halála után, vagy még azelőtt tömték be a fogat. Ha még a halál beállta előtt, akkor valószínűleg terápiás célzattal került oda, azért, hogy csökkentse a páciens fájdalmait és a fog érzékenységét, ami a fogzománc és a dentin réteg sérüléseinek következményeként alakulhatott ki.

A leleten erőteljes kopásnyomok látszanak. Ezek valószínűleg nem az evés, hanem valamilyen más tevékenység, például a szövés következtében alakulhattak ki, ami az újkőkorszaki nők gyakori elfoglaltsága volt. A témáról bővebben a PLoS One című tudományos szaklap legutóbbi számában olvashatnak az érdeklődők.

2012.09.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább


Szponzorált hirdetések