Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ősnagyszülők az őscsaládban

kategória: Öregedés

Generációk óta számos család támaszkodik a nagyszülők segítségére mind a gyerekvigyázás, mind a lelki támogatás vagy bármilyen egyéb segítségnyújtás terén. Szakemberek véleménye szerint az idősebb generáció az emberiség evolúciója során is kulcsszerepet töltött be.

A szakértők a leletek alapján úgy vélik, a nagyszülők szerepe akkor fejlődött ki igazán, amikor 30 ezer évvel ezelőtt az emberek élettartama egyre hosszabbra nyúlt. Azáltal, hogy az idősebbek vigyáztak a gyerekekre, továbbadták ismereteiket, és segítettek az élelemgyűjtésben, őseink egyre nagyobb területeket hódíthattak meg, elkezdhettek gazdálkodni, szerszámokat készíteni, és megalapozták a jövendő civilizációt.

Rachel Caspari, a Közép-Michigan Egyetem professzora úgy véli, őseink többsége még harminc éves kora előtt meghalt betegség, éhezés, sérülés vagy gyerekszülés következtében. Azonban vadászó-halászó elődeink 30 ezer évvel ezelőtt olyan életmódbeli változásokon estek át, amelyek következtében megnövekedett a várható életkoruk.

A professzor arra nem tud biztos magyarázatot adni, pontosan mi volt az oka annak, hogy őseink hosszabb kort kezdtek megérni, de a szakemberek többsége az élelemgyűjtő készségek fejlődésével indokolja a jelenséget. Annyi bizonyos, hogy a nagyszülő korú generáció megjelenése nagy előrelépést jelentett elődeinknek. Chris Stringer professzor, a Természettudományi Múzeum munkatársa arról számolt be, hogy az idősebb generáció amellett, hogy az eszközkészítés fortélyait és az élelemlelőhelyek ismeretét továbbadta, még a család összetartásában is nagyon fontos szerepet töltött be, már a történelem előtti időkben is.

2011.08.09 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések