Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az ősbaktériumok ellenállnak az antibiotikumnak

kategória: Gyógyszerészet

Az antibiotikumnak ellenálló baktériumok világszerte komoly fejtörést okoznak az orvosoknak. Sok közülük úgy véli, hogy a jelenséghez e gyógyszerek tömeges alkalmazása vezetett. Egy másik elmélet szerint rezisztens baktériumok mindig is voltak, csak éppen az elmúlt évtizedekben rohamosan elterjedtek. Kanadai kutatók négymillió éve elszigetelten élő baktériumok közt is találtak ilyeneket.


A mezőgazdaságban és az orvoslásban széleskörűen alkalmazott antibiotikumok kijutnak a természetbe, ezért igen nehéz olyan mikrobaközösséget találni, amely még nem találkozott velük. Gerry Wright, a hamiltoni McMaster Egyetem kutatója ezért az amerikai Új-Mexikó állam déli részén található Lechuguilla-barlangból vett mintákat. Az óriási barlangrendszer mélysége eléri az 500 métert, hossza a 200 kilométert. 1986-os felfedezése óta csupán egyes kutatócsoportok léphettek be a területére. A barlang egyes részei már legalább négymillió éve nem kerültek kapcsolatba a felszínnel - írták a kutatók a PLoS One című folyóiratban.

Korábbi kutatásokban Wright és kollégái alaszkai baktériumminták segítségével már kimutatták, hogy már 30 ezer éve is létezett antibiotikumokkal szembeni rezisztencia. Mostani tanulmányuk során 93 barlangi mintát tettek ki 26 jelenleg használatos antibiotikumnak, és csaknem mindegyik törzs rezisztensnek bizonyult legalább egy, de gyakran három-négy hatóanyaggal szemben. Akadt három törzs, amellyel szemben 14 gyógyszer is hatástalannak bizonyult.

A kutatók ebből arra következtettek, hogy az antibiotikumok ártalmatlanítása a baktériumok ősi, közös jellemvonása. Egyes barlangi baktériumtörzsek érdekes módon egy újabb, egyelőre igen hatékony antibiotikum eddig fel nem ismert gyenge pontját használták ki, hogy hatástalanítsák. Valószínű, hogy a tulajdonság előbb-utóbb kórokozóknál is megjelenik.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.20 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések