Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az ős-DNS okozhatja a rákot?

kategória: Daganatos betegségek, Genetika

Médiatár főoldal
videó

Rák - ahogy még sosem látta

Rák - ahogy még sosem látta
Egy új elmélet szerint a mindannyiunk szervezetében megtalálható ős-DNS lehet a rákos megbetegedések oka. Sinkovics József, a Dél-Floridai Egyetem professzora tartott erről előadást a Semmelweis Egyetemen. "Az ősi, archaikus makromolekulák vizsgálata közben kiderült, hogy évmilliókkal ezelőtt, az első sejtekben a DNS nem öregedett, az ősi sejtek értek, szaporodtak, de nem haltak meg. Az évmilliós fejlődés során az ősi gének mutálódtak, és a többsejtű szervezetek "rendőrállamának" szolgálatába kellett állniuk. Ezek az elnyomott DNS-ek máig próbálják visszanyerni korábbi állapotukat, amikor korlátlanul szaporodhattak. Ezen elmélet alapján a rák nem betegség, hanem visszaalakulás" - olvasható az egyetem közleményében.

"Sinkovics József professzort, aki régóta foglalkozik a rákkutatással, kísérletei során egyre jobban kezdte el érdekelni ez a téma. Az ő fejében fogant meg tulajdonképpen, hogy ez a folyamat nem egy különleges, ritkán előforduló dolog. Ellenkezőleg, ez az ősi folyamatokhoz való visszatérés iránt a sejtek szintjén megmutatkozó igény" - mondta el Nagy Károly professzor, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet igazgatója. A daganatképződés folyamatát bizonyos kisméretű ribonukleinsav-molekulák (mikroRNS-ek) indítják be, amelyek a rákgéneket kordában tartó géneket (tumorszupresszor-géneket) támadják vagy változtatják meg.

"Ilyenek mindenki szervezetében megtalálhatók elnyomva, szunnyadó állapotban. Az egyik elmélet szerint akkor alakul ki a daganat, hogyha a rákgéneket elnyomó mechanizmus valamilyen módon sérül. Ilyen sérüléshez elsősorban fertőző betegségek, gyulladások vezethetnek, amelyek során sokszor szabadulnak fel a tumorszupresszor-gének családját célzottan károsító mikroRNS-ek. Olyan nem örökletes tényezőkről van tehát szó, amelyek az egyént érik élete során érik " - fogalmazott Nagy Károly professzor.

Magyarázatként hozzáfűzte: a daganat kifejlődéséhez sokféle mikroRNS szükséges, és ezek csoportja nemcsak tumoronként, hanem egyénenként is változó. "Ezért úgy tűnik, hogy általános terápiát, a kezelés általános receptjét nem lehet kidolgozni. Egyénre szabott terápia szükséges, ami megoldható lesz, mert ma már mérni tudjuk a mikroRNS-ek mennyiségét és bizonyos mértékben a minőségét is, azt, hogy milyen fajták szabadulnak fel. Ez az utóbbi éveknek egyik nagyon komoly eredménye, a molekuláris onkológia ma már itt tart, képes ezen kis RNS-molekulák milyenségét pontosan megállapítani. Elképzelhetők akár olyan anyagok kifejlesztése, amelyek a mikroRNS-ek funkcióját képesek gátolni."

Videó: HáziPatika.com

2011.05.16 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ne nyugodjon, alkosson!

Vajon megőrizhetjük-e szellemi frissességünket, ha időskorban is alkotunk, kreatív elfoglaltságokat találunk magunknak? Éljünk tevékeny életet, legyen részünk az alkotás örömében, hogy elkerüljük az üres hétköznapokat, s értelmet leljünk a...

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések