Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az orvos-beteg kommunikáció az utolsó órán

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Habár egyre több kutatás támasztja alá a hatékony kommunikáció illetve a beteg, a családja és a kezelőorvos elégedettségének kapcsolatát, az orvosok - beleértve a haldoklókkal is foglalkozókat - mégsem részesülnek az alapképzés során az élet befejezése előtti kommunikációra kiképzésben, sem az egyetemen, sem a rezidens idejük alatt, sem akkor, mikor praktizálni kezdenek.

 

 

A Journal of Psychosocial Oncology júniusi számában megjelent tanulmány felmérte az orvosok hozzáállásában és ismeretanyagában bekövetkezett változást azt követően, hogy részt vettek egy halál előtti kommunikációt oktató trénigen. Az oktatás során egy innovatív oktatási megközelítést, a "a különösen sikeres orvos négy vonása" módszert használták. A kutatók azt találták, hogy a kommunikációs képességeket fejlesztő programban résztvevők jobban kezelték az eltávozó beteg körüli helyzetet. "Úgy láttuk, az orvosok szívesen fejlesztették ezirányú képességeiket, de ritkán adódik lehetőségük gyakorolni azokat. Életszerű keretek között az önbizalmuk és kompetenciájuk növekszik" - állítja a fő szerző, Richard M. Frankel professzor az Indianai Orvosi Egyetem és a Regenstrief Intézet tudós kutatója.

"A családtagjainktól tanuljuk meg, hogy mindenki nagyra értékeli, ha szeretteik megfelelő bánásmódban részesülnek utolsó órájukban" - mondta Dr. Frankel. A tanulmány készítői megterveztek és kiértékeltek egy programot, melynek segítségével az orvosok képessé válnak arra, hogy megbeszéljék a fájdalomcsillapítás mértékét és időtartamát; az állapot előrehaladásának kezelését; a gyászt és a családtagok haragjának kezelését. Nagy hangsúlyt fektettek a beteggel és családtagjaival való kommunikáció kultúrájára is.

A beteg-orvos kommunikációs modellt már egy évtizeddel ezelőtt kifejlesztették Dr. Frankel közreműködésével. Ezzel a módszerrel több mint 10 000 orvost képeztek ki országszerte, és bizonyítottan hosszú távú hatással van a jó orvos-beteg kapcsolatra.

A fentebb említett négy vonás a következő

     Fektessünk be az elején       Mérjük fel a beteg kilátásait       Mutassunk együttérzést      Fektessünk be a végén A tréning alapvető változásokat hozott a megfigyelt onkológusok esetében. 65 %-uk nyilatkozott úgy, hogy többször fog részvétet nyilvánítani. Előzőleg csak 3 %-uk számolt be hasonló tervekről. Három hónappal a képzés után jelentősen megnövekedett elégedettséget tapasztaltak a résztvevők körében a haldoklókkal való foglalkozás terén.

A tanulmány következtetése: "Csak kevés orvos ússza meg, hogy ne kelljen beszélnie a beteggel vagy a családtagjaival az előrehaladott betegség kezeléséről, a halálos betegségről, halálról, gyászról. A kommunikációs tréning találkozott az orvosok igényeivel és segítségével lehetővé vált a kezelés minőségének hosszú távú javítása. Tartozunk annyival a betegeknek, hogy a legnagyobb körültekintéssel és együttérzéssel kezeljük az élet utolsó fejezetét.

"További kutatások során kell majd megvizsgálni az ismeretanyagban és hozzáállásban bekövetkező változás ill. ezek klinikai gyakorlatba ültetésének kapcsolatát." - szögezte le Dr. Frankel.

2008.07.25 13:10:01

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések