Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az orrát is védje, ha allergiás!

kategória: Allergia, Gyógyszerészet, Humor

Az allergiás orrdugulásról kaphatnak fontos és jópofa információkat azok, akik ellátogatnak a www.orrmonolog.hu oldalra, amely a szervezők szerint augusztus elejétől már elérhető.

Az oldal készítői a mindennapi élet szereplőit és média sztárjait kérték fel arra, hogy a kamera előtt mondjanak el részleteket

Jó tudni!

A WHO a betegek számának rohamos növekedésével számol, előrejelzéseik szerint 2025-re a világ népességének 50 százaléka allergiás lesz.

Rostand Cyrano de Bergerac című drámájának orrmonológjából. Komikus jelenetek születtek azokból a rejtett kamerás felvételekből, amelyekben például fiatal színészek a "Mondhatta volna szebben, kis lovag..." idézettel riposztoztak a megdöbbent jegyellenőröknek.

Magyarországon minden negyedik ember allergiás, és ez a betegség egyre gyakrabban fordul elő a gyerekek, fiatalok között. Az érintettek 45 százalékának közepes vagy súlyos tünetek keserítik meg az életét.

Ennek ellenére a betegek csak kis része fordul orvoshoz tüneteivel, a 2,5 millió becsült allergiás közül csupán 220 ezer kap orvosi kezelést!
Főleg a fiatalok hajlamosak alábecsülni a problémát, pedig az elhanyagolt allergia asztmává alakulhat.
Előrehaladottabb stádiumban a kezelés jóval nehezebb, nem is beszélve arról, hogy jelentősebb költségeket ró az egészségbiztosítási rendszerre.

Nem szabad bagatellizálni a tüneteket, mert súlyos szövődményeket okozhat a elhanyagolt gyulladásos reakció: előfordulhat bakteriális felülfertőzés, a rossz szellőzés nyomán kialakuló orrmelléküreg-gyulladás, ami a fülkürtre gyakorolt negatív hatása miatt akár halláskárosodáshoz is vezethet.
Az érintettek 46 százaléka fáradékony, 77 százaléka rosszul alszik, korlátozottnak érzik a szellemi teljesítőképességüket, rosszabbul tudnak koncentrálni, tanulni - mondta dr. Rónai Zoltán allergológus.

A honlap lehetőséget ad arra is, hogy a téma iránt érdeklődők szavazzanak a legjobb orrmonológra, elküldhessék saját alkotásaikat, tartalmaikat, hozzáférjenek az allergiás nátháról szóló szakmai cikkekhez, tájékozódhassanak a gyógymódokról. Az oldal látogatói informálódhatnak az allergén-kerüléssel kapcsolatos hitekről, tévhitekről, az allergia osztályozásáról és diagnózisáról, az allergia lépcsőzetes kezeléséről.
Az allergiás náthával kapcsolatos kifejezések magyarázatát kislexikonban kereshetik meg, tudástesztet tölthetnek ki, olyan közismertebb információkat is megtalálnak, mint a pollennaptár, és az interaktivitást biztosítva feltehetik kérdéseiket allergológus szakorvosnak is.

Az allergének elkerülése szinte lehetetlen, és az allergia génsebészeti úton való gyógyítása sem remélhető a közeljövőben, mivel nagyon sok géntől függ, hogy valaki allergiás lesz-e tette hozzá dr. Rónai Zoltán.
Még az sem tisztázott, hogy a genetikai determináció mellett még milyen okai lehetnek a betegség megjelenésének, a szakemberek arra is gyanakodnak, hogy civilizációs tényezők is segítik a betegség gyakoribbá válását. Úgy vélik, hogy sokat ront a helyzeten, hogy a pollenszemekre a nagyvárosokban dízelkorom részecskék tapadnak, illetve az ételszínezékek és a dohányfüst is túlzott védekezésre sarkallja a szervezetet.

Animáció: HáziPatika.com

2010.08.09 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések