Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az örömközpont hibája az elhízás!

kategória: Elhízás, Gondolta volna?, Neurológia

Kevésbé képesek érzékelni az evés örömét a kövér emberek, emiatt éreznek késztetést a túlzott kényeztetésre - derül ki egy csütörtökön közzétett tudományos közleményből.

A Science-ben megjelent tanulmány szerint a súlyosan elhízottak agyában kevesebb örömérző receptor van, ami miatt kénytelenek több élvezetet nyújtó dologgal - például étellel, vagy drogokkal - jutalmazni önmagukat, hogy ugyanolyan szintű örömet érezzenek, mint mások, mondta el Eric Stice, az austini Texasi Egyetem pszichológus kutatója, a közlemény vezető szerzője. Az evolúció korábbi szakaszából maradt vissza, hogy az élethez nélkülözhetetlen táplálék elfogyasztásáért cserébe az emberi agy örömmolekulával, dopaminnal jutalmazta a szervezetet. A kutatók szerint a gyenge agyi önjutalmazó központ az oka annak, hogy a kövér emberek többet esznek. "Eredményeink alapján a kövér embereknek kevesebb dopaminreceptoruk lehet, ezért túl sokat esznek, hogy kompenzálják a jutalmazás hiányát" - magyarázta Stice, aki már csaknem két évtizede tanulmányozza a táplálkozási betegségeket és az obezitást.

Bár korábbi kutatások kimutatták, hogy a biológiai tényezők alapvető szerepet játszanak a kövérség kialakulásában, a mostani az egyik első olyan vizsgálat, mely sikerrel azonosított olyan tényezőket, melyek növelik a jövőbeni elhízás rizikóját. A Texasi Egyetem kutatói az Oregon Kutatóintézet tudósaival, valamint a connecticuti Yale Egyetem agykutatóival együttműködésben dolgoztak. Funkcionális mágneses rezonanciás képalkotás (fMRI) segítségével azt vizsgálták, hogy milyen mértékben aktiválja az agy örömreceptorait egy csokoládéturmix, illetve egy ízetlen oldat. Ezek után felmérték, hogy kik rendelkeznek alacsony dopaminreceptor-számot eredményező génállománnyal. Végül egy éven keresztül nyomon követték a résztvevők testtömegindexét. Stice szerint eredményeik alapvetően szükségesek az elhízás megértéséhez, valamint a rizikócsoportba tartozók segítéséhez. "Bár az önjutalmazó rendszer csökkent érzékenysége fokozza az egészségtelen elhízás kockázatát, a magatartásváltozások azonosításával, illetve gyógyszeres lehetőségekkel korrigálható a jutalmazáshiány a kövérség megelőzése és kezelése érdekében" - mondta el.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.10.21 03:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Kalcium - a sokoldalú elem

A kalcium az emberi test számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, többek között csontjaink fő alkotója. A kalcium sok más életfunkció számára is nélkülözhetetlen: nem működne nélküle a szívizomzat, az immunrendszer és nem alvadna meg a vérünk...

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések