Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kevesebb baleset, több öngyilkosság

kategória: Stressz, Vészhelyzetek, katasztrófák

A gazdasági válság kezdete óta Európában jelentősen megnőtt az öngyilkosságok száma, a közúti baleseteké azonban csökkent a felmérések szerint. 2007 és 2009 között az Európai Unió országaiban 2,6 százalékkal nőtt a munkanélküliség (ez 35 százaléknyi relatív növekedést jelent). Ugyanebben az időszakban az öngyilkosságok addig hanyatló száma ismét növekedni kezdett. 2008-ban az öngyilkosságok száma kevesebb, mint egy százalékot nőtt a 2004-ben csatlakozott új uniós tagállamokban, és 7 százalékot a régebbi tagállamokban.

2009-ig az unió összes tagállamában jelentősen nőtt az öngyilkosságok száma. A legsúlyosabb gazdasági problémákkal és megszorításokkal küzdő országokban, például Görögországban és Írországban az öngyilkossági arányok 17 és 13 százalékkal nőttek, Litvániában pedig a 2007 és 2008 közötti időszakban több mint 17 százalékkal. "A vizsgált országok közül Ausztria volt az egyetlen, ahol kevesebb öngyilkosság történt 2009-ben, mint 2007-ben" - közölte David Stuckler, a Cambridge Egyetem kutatója.

Miközben az öngyilkosságok száma nőtt, a közúti baleseteké csökkent, főleg az új tagállamokban, amelyekre amúgy a magas közúti halálozási arány jellemző. A felmérések szerint Litvániában például közel felére csökkent a közúti halálos balesetek száma. Ennek legvalószínűbb oka a csökkent járműhasználat.

A kutatók megjegyezték, hogy az átültethető szervek száma - ami nagyrészt a közúti balesetekben elhunyt donorok számán múlik - szintén jelentősen csökkent, különösen az olyan országokban, mint Spanyolország és Írország, ahol a halálos balesetek száma 25 százalékkal lett alacsonyabb 2007 és 2009 között. "Ezek az adatok egyértelműen mutatják, mekkora egészségügyi hatásai vannak a gazdasági válságnak egész Európára" - összegez a tanulmány.

2011.07.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Aki túlélte a csodát

Négy éve él új szívvel Aranyos István tokiói és mexikói olimpikon, magyar bajnok tornász. Visszanyert egészségét a magyar szívgyógyászok, sebészek szakmai tudásán kívül élete nagy szerelmének, a tornasportnak köszöni.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések