Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az olívaolaj segít elkerülni a szélütést

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Az idősebb embereknek javasolható az olívaolaj fogyasztása, mert jelentősen csökkentheti a szélütés kockázatát - állapították meg követéses vizsgálatukban francia kutatók. A bordeaux-i orvosi kutatóintézet munkatársai 7625, hatvanöt év feletti embert vontak be a felmérésbe három városban: Bordeaux-ban, Dijonban és Montpellier-ben. A résztvevők egészségi állapotát öt éven át követték nyomon. A Neurology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a követés ideje alatt összesen 148 szélütés történt körükben.

Az eredmények elemzésekor kiderült, hogy a legtöbb olívát fogyasztók csoportjában 41 százalékkal kisebb volt az agyi katasztrófa kockázata, mint azok között, akik egyáltalán nem iktatták étrendjükbe ezt a típusú olajat. A kutatók az adatok értékelésénél figyelembe vettek olyan, a szélütés szempontjából fontos más tényezőket is, mint a testsúly, a fizikai aktivitás és az étrend egyéb elemei.

A legtöbb olívát fogyasztó emberek a követés ideje alatt salátaöntetként, főzéshez és kenyérrel is fogyasztottak olajat. Cecilia Samieri kutatásvezető kiemelte, hogy a szélütés gyakori az idősebb, 65 év feletti emberek körében, ezért egy olyan egyszerű és olcsó étrendi változtatás, mint az olívaolaj használata megfelelő megelőző intézkedés lehetne.

Animáció: HáziPatika.com

2011.06.24 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felhők a szem előtt

A cataracta görög szó, vízesést jelent. A szemlencse elszürkülésével járó betegség valószínűleg azért kapta ezt a nevet, mert a beteg látása idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül.

tovább


Szponzorált hirdetések