Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A mesterséges tapintás

kategória: Új termékek, szolgáltatások

Egy amerikai és kínai tudósokból álló csoport hatalmas előrelépést tett a tapintás szimulálásának technológiai megvalósításában. Olyan mesterséges szövetet hoztak létre, amely az emberi ujjbegyekhez hasonló mértékben érzékeli az érintést. Ez a technológia felgyorsíthatja olyan mesterséges bőr kifejlesztését, amelynek felszíne képes az érintés érzékelésére. A szenzorok a Science című szaklap cikke szerint segíthetnek abban is, hogy az újgenerációs robotok is jóval alkalmazkodóbbak legyenek az érintéssel kapcsolatos műveletek elvégzésénél.

A tudósok függőleges cink-oxid nanodrót-kötegeket felhasználva egy mintegy nyolcezer tranzisztort tartalmazó szövetet hoztak létre. Minden egyes tranzisztor külön-külön is képes elektromos jel kibocsátására, ha mechanikus hatás éri. Az érintésre érzékeny tranzisztorok nagyjából olyan érzékenyek, mint az emberi ujjbegyek. "A mechanikus mozgásokat, például a robot karjainak vagy ujjainak mozgását elektronikus jellé alakítja a mesterséges szövet - mondta el Zhong Lin Wang, a Georgia Műszaki Intézet professzora. - Ennek segítségével az emberi bőrhöz hasonló mesterséges bőrt hozhatunk létre, mivel a szövet így sokkal jobban érzékeli a felszíni aktivitást."

A tudósok által most kifejlesztett anyag piezoelektromos technológián alapul, ami a cink-oxidhoz hasonló anyagokon nyomás hatására végbemenő feszültségváltozást használja fel az ingerek továbbítására. Ez a technológia csak olyan anyagok esetében működik, amelyek piezoeletromos és félvezető tulajdonságokkal is rendelkeznek. Ilyen anyagok többek között a nanodrótok és bizonyos vékony filmek. "Ez a forradalmian új technológia lehetővé teszi, hogy az elektromos eszközöket közvetlen mechanikus hatásokkal irányítsuk - magyarázta Wang professzor. - Ezt főként a robotikában, az ember-számítógép interfészek esetében, valamint más, mechanikai deformációt igénylő területeken lehet alkalmazni."

2013.05.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A család mint védőernyő

Mióta 1936-ban Selye János, a Nature című folyóiratban közölte a stresszről kialakított elméletét, a fogalom szinte megállíthatatlan karriert járt be. Az eredeti megfogalmazás: a stressz az emberi szervezet valamiféle válasza az őt ért kihívásokra.

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések