Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Intelligens étel fogyni akaróknak

kategória: Elhízás, Gyógyszerészet, Táplálkozás

Holland tudósok egy olyan "intelligens" étel fejlesztésén dolgoznak, amely képes az agyban a jóllakottság érzetét kelteni. Egy ilyen étel hatékony segítség lehet a túlsúlyos embereknek, állítják a kutatók. A kutatócsoport olyan speciális vegyi anyag kidolgozásába kezdett, amely az élelmiszerekhez adagolva azt érzetet kelti az emberben, minta már jóllakott volna. Az üzenet agyba történő korai elküldése meggátolhatja a túlevést, és valóban komoly előrelépést jelenthetne a kórosan elhízott emberek számára, akik képtelenek időben abbahagyni az evést.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a táplálkozás során a tápanyagok interakcióba lépnek bélrendszer sejtjeivel, melyek hormonokat és kémiai jelátvivőket termelnek, ezek pedig üzenetet küldenek az agyba, ha a gyomor megtelt" - magyarázta Jenst Holst, a Koppenhágai Egyetem endokrinológusa. Ő és kutatótársai egy olyan molekulát fedeztek fel a gyomorban, amely hatással van az agy étvágyért felelős területére. A kutatók jelenleg egy EU által finanszírozott Full4Health nevű projekten dolgoznak, mely során azt próbálják megfejteni, hogy a gyomorsejtek pontosan milyen módon üzennek az agynak, ha a gyomor megtelik, mondta Julian Mercier, az Aberdeeni Egyetem elhízáskutatója, a projekt koordinátora.

A tudósok abban bíznak, hogy a kutatás során olyan gyógyszereket tudnak kifejleszteni, amelyek hamarabb elküldhetik az agynak a jóllakottságot jelző ingert. Ezt követően pedig egy olyan "intelligens" étel tervezésébe fognak, amely eleve tartalmazza ezt a speciális anyagot.

2012.08.05 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések