Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Őssejtinjekció, szívroham esetén

kategória: Gyógyszerészet, Őssejt, Szív- és érrendszeri betegségek

Egy brit egyetemen olyan injekciót fejlesztenek, amely lehetővé teszi, hogy a károsodott szív regenerálja önmagát. Már a mentőautókban alkalmazhatják majd az orvosok. Az Imperial College London kutatói azt remélik, hogy az őssejtinjekció beadásával a szívrohamos betegeknél rávehetik a szívet arra, hogy regenerálja önmagát, és ezzel számos életet lehetne megmenteni, továbbá meg lehetne előzni a további szövődményeket.


Az egyedülálló módszer abban tér el a többi, Nagy-Britanniában tesztelt technikától, hogy a felhasznált sejtek a beteg saját szívéből származnak, és ez nagyban megnövelheti a kezelés sikerességét. A kutatók hamarosan megkezdik az injekció betegeken való alkalmazásához szükséges engedélyezési eljárást. Amennyiben a szívrohamot túlélő betegeken folytatott kísérletek sikerrel járnak, a mentőorvosoknak lehetőségük nyílhat arra, hogy néhány perccel a szívroham után, még a kórházba érkezés előtt használhassák az injekciót a betegeken.

A kutatók eddig a csontvelőből származó őssejtekkel próbálták gyógyítani a szívet, de az Imperial College szakértői úgy vélik, a szívből kinyert őssejtek nagyobb sikerhez vezethetnek. Ezek a sejtek nagyon ritkák, egymillió normál szívsejtre csupán 300 jut, ezért olyan nehéz a regenerálódás szívroham után. A kutatócsoport azonban Michael Schneider professzor vezetésével olyan módszert dolgozott ki, amellyel az őssejteket a beteg saját szívéből lehet kinyerni, hogy aztán laboratóriumban nagy számban tenyészteni lehessen, majd injekcióval vissza lehessen juttatni a szívbe. A visszakerülő őssejtek regenerálják a károsodott szövetet. A tervek szerint egy-két év múlva megkezdődhetnek az injekció humán kísérletei.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Csonttörést okoz?

Az A-vitamin túlzott fogyasztása meggyengíti a csontokat, és ez lehet az egyik magyarázata a fejlett országokban járványszerűen terjedő patológiás csonttöréseknek - írja a The New England Journal of Medicine. Ez azonban nem keverendő az oszteoporózissal.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések