Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az influenzavírus az órájához igazítja a támadást

kategória: Fertőző betegségek, Nátha-influenza

Az influenzavírusnak belső órája van, amely megmondja pontosan, mikor kell támadnia, hogy maximális hatást érjen el - derül ki a Cell Reports című szakfolyóiratban közzétett amerikai tanulmányból. A belső molekuláris óra "megmondja" a vírusnak, mennyi ideje van arra, hogy osztódjon, megfertőzzön más sejteket, és átterjedjen más emberi lényekre. Ha a vírus túlságosan hamar támad, hatása gyenge lesz, ha túl későn, akkor az ember immunrendszerének lesz ideje felkészülni ellene. A New York-i Mount Sinai Orvostudományi Iskola szakemberei szerint az óra "átállításával" lehetővé válna új gyógymódok, új típusú oltások kifejlesztése az influenzavírus ellen.


Amikor az emberi sejtbe kerül, a vírusnak szüksége van arra, hogy erőforrásokat vonjon el az osztódáshoz és ahhoz, hogy "megvesse a lábát". A kutatók felfedezték, hogy a vírus lassan felhalmoz egy bizonyos fehérjét, amelyre azért van szüksége, hogy elhagyhassa a sejtet, és más sejtekre, végül pedig más gazdaszervezetekre terjedjen. Ha ezt a fehérjét túlságosan lassan akkumulálja, az időt ad az immunrendszernek a válaszra, azaz megöli a vírust, megakadályozza a fertőzést.

"Tudjuk, hogy a vírusnak mintegy nyolc órája van a sejtben arra, hogy elegendő kópiát gyártson önmagából, hogy folytathassa az átterjedést, mielőtt a sejt vírusellenes mechanizmusa életbe lépne. A vírusnak két napra van szüksége ahhoz, hogy elegendő sejtet fertőzzön meg ahhoz, hogy átterjedhessen más emberekre. Be akarunk hatolni az influenza belső órájába, és megtalálni azt a módot, hogy leszereljük, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését - idézte a tanulmány vezető szerzőjét Benjamin tenOevert professzort a BBC hírszolgálata.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.24 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések