Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az idősek különbözőbbek, mint azt gondolták!

kategória: Öregedés

Minél idősebbek vagyunk, annál egyedibbé válunk - derült ki egy kutatásból, amely 70 és 90 év közöttieket követett nyomon.

"Legtöbbször úgy gondolunk az idősekre, mint egy homogén csoportra, akik betegek, magányosak és nem tudnak magukról gondoskodni, az igazság azonban az, hogy az idő múlásával az emberek közötti különbség egyre nő" - mondta el Bo G. Eriksson, a Göteborgi Egyetem kutatója, aki doktori disszertációjában 1901-ben és 1902-ben születetteket követett nyomon 70 és 90 éves koruk között.

"Téves az a felfogás, miszerint az időseknek hasonló az érdeklődési körük, az értékrendjük és az életmódjuk, ez pedig diszkriminációhoz vezethet" - mondta el Eriksson. "Azonban kiderült, hogy az idő múlásával ezek a sztereotípiák egyre kevésbé igazak."

A kor előrehaladtával a lehetséges halálokok száma is egyre nő, a hosszú életet a társadalmi tényezők is befolyásolják. Az önbizalom kihívásokkal történő erősítése, a rendszeres beszélgetés szorongáscsökkentő és döntéssegítő hatása és az emberekkel való interakciók a testi egészségre is jó hatással vannak, mivel az agyat és a memóriát dolgoztatják meg.

Eriksson a várható élettartamot mesterséges ideghálózatok segítségével jósolta meg, mely hatékonyabbnak bizonyult, mint a hagyományos statisztikai módszerek.

2010.04.28 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szemfényvesztés vagy gyógyulás

Nagy áttörést ért el az orvoslás az időskori ideghártya-pusztulás okozta vakság gyógyításában, az új kezeléssel sok idős ember látását őrizhetnénk meg. Mit tehetünk, ha veszélybe kerül látásunk, s az egészségbiztosító nem fizeti a milliós gyógykezelést?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések