Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az öregedő agy állja a versenyt

kategória: Öregedés

Az életkorral a testi képességek visszaesnek, és sokan gondolják, hogy az idősek már az agytornában sem sziporkáznak. Egy új kutatás szerint azonban ez nem minden elméleti feladattípusra érvényes. A fiatal és az idősebb agy is nehezen hoz döntéseket bizonyos helyzetekben, néha a pontosság fontosabb a gyorsaságnál. "Sokan természetesnek tartják, hogy az emberek agya idővel lelassul, de mi kiderítettük, hogy ez nem minden esetben igaz. Legalábbis bizonyos körülmények között a 70 évesek ugyanolyan gyorsan oldják meg a feladatot, mint a 25 évesek" - jelentette Roger Ratcliff, az Ohio Állami Egyetem munkatársa.

A kutatók azt tanulmányozták, hogy a különböző életkorú emberek miként teljesítenek különböző kognitív tesztek során. Például meg kellett becsülniük a monitoron megjelenő csillagok számát (hogy több-e 50-nél, vagy sem), vagy betűrészletekből meg kellett határozniuk, hogy létező vagy nem létező szót látnak. A kutatásba fiatalokat is bevontak, az általános iskolásoktól kezdve a főiskolás korosztályig. Kiderült, hogy az egész kicsik lassabbak a döntéshozatalban, mely az életkorral egyre gyorsabbá válik.

"A kicsik nem tudják olyan jól használni a rendelkezésükre álló információt, és ezzel a pontosság szenved csorbát" - magyarázta Ratcliff. A 60 év felettiek szintén lassabban oldották meg ezeket a feladatokat, de a kutatók rájöttek, hogy nem a gondolatmenet követése esett nehezükre, hanem az, hogy meggyőződjenek válaszuk helyességéről. Még arra is ki lehetett őket képezni, hogy gyorsabban reagáljanak bizonyos feladatoknál, anélkül, hogy a sebesség a pontosság rovására ment volna.

"Az idősebbek nem akarnak hibázni, ezért lassulnak le. Nehezen szoknak le erről, de csak gyakorlás kérdése az egész" - mondta Gail McKoon kutató. Az egyszerű döntéshozatali feladatok esetében a gyorsaság és pontosság akár 85-90 éves korig is megmarad.

Az emlékezet valóban hanyatlik valamennyire az öregedés hatására. Az asszociatív memória is romlik az életkorral, de más mentális gyakorlatok esetében van remény, mert valószínűleg nem egyforma ütemben esnek vissza. "Korábbi nézetek szerint a mentális képességek egyszerre romlanak meg, mi viszont úgy találtuk, ez máshogy működik. Van, amiben az idősek is ugyanolyan jók, mint a fiatalabbak"  - vélte a kutató.

2012.01.05 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések