Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az idősek azért esnek el, mert keveset alszanak

kategória: Alvászavar, Balesetek, elsősegély, Öregedés

Az öt óránál kevesebb éjszakai alvás megnöveli az esés kockázatát a 70 éven felüli nők esetében - állítják egy amerikai tanulmány szerzői

A kutatók azt is kimutatták, hogy az altatók a jelek szerint nem befolyásolják az alvás mennyisége és az esés kockázata közötti összefüggést. A szakemberek az alvást, az alvás hatékonyságát (az ágyban alvással töltött idő százalékos arányban) és az esések gyakoriságát mérték 2978 hetven éven felüli nőben. A vizsgált alanyok átlagosan 6,8 órát aludtak éjszakánként, és átlagosan 77,2 percet töltöttek ébren az első elalvást követően.

Az alvási adatok egyéves gyűjtése után az összegzés alapján az esések átlagos száma 0,84 lett. A nők közül 549 azonban kétszer vagy enél is többször is elesett abban az évben. Azon nők esetében, akik nem aludtak öt óránál többet éjjelente, nagyobb volt a kettő vagy több esés valószínűsége, mint azok esetében, akik hét-nyolc órát aludtak éjszaka.


A kutatásból kiderült, hogy azok a nők, akik esetében az alvás hatékonysága 70 százaléknál alacsonyabb, 1,36-szor nagyobb valószínűséggel esnek el, mint azok, akik esetében az alvás hatékonysága 70 százaléknál magasabb. Az elalvás után legalább 120 percet ébren töltő nők pedig 1,33-szor nagyobb valószínűséggel esnek el, mint azok, akik 120 percnél kevesebbet töltenek ébren elalvás után.

"Összesen 214 alany (7,2 százalék) számolt be benzodiazepinek (az inszomnia kezelésére szolgáló gyógyszerek) folyamatos szedéséről. Bármilyen fajta benzodiazepin (rövid és hosszú hatástartamúak együttvéve) az esés kockázatának 1,34-szeres megnövekedésével hozható összefüggésbe, míg külön-külön a rövid és a hosszú hatástartamú benzodiazepinek az esés 1,43 illetve 1,18-szoros emelkedésével jár" - írta Katie L. Stone, a San Francisco-i California Pacific Medical Center Research Institute kutatója.

Animáció: HáziPatika.com

2009.02.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések