Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az idősebbeknek jobb az érzelmi intelligenciája

kategória: Gondolta volna?, Öregedés, Pszichológia

Minél idősebb valaki, annál együttérzőbb lesz - állítják amerikai kutatók, akik szerint a hatvan év felettiek megértőbbek és képesek pozitívabban gondolkodni, mint a fiatalabb korosztályokba tartozók.

"Egyre inkább úgy tűnik, hogy az idősebb korosztály számára kiemelkedően fontosak a szociális kapcsolatok, ezen belül is azok, amikor gondoskodni kell másokról" - mondta a kutatás vezetője, Robert Levenson, a Kaliforniai Egyetem pszichológusa.

Az eredményeket több vizsgálatra alapozva határozták meg. Az elsőben 144, a 20-as, 40-es és 60-as éveiben járó személynek mutattak semleges, szomorú és undort keltő filmjeleneteket. Nemcsak az ezekre adott érzelmi reakciókat figyelték, hanem a vérnyomást, a pulzusszámot és a légzést is.

A kísérletben részt vevők közül az idősebbek voltak a leghatékonyabbak abban, hogy a jeleneteket minél pozitívabb színben idézzék vissza. A második vizsgálatban 222 felnőttet kértek meg arra, hogy nézzenek filmrészleteket. Itt is azt találták, hogy az idősekre jobban hatottak a jelenetek, jobban át tudták érezni a szereplők szomorúságát vagy épp vidámságát.

Ahogy a pozitív érzelmek közvetítésében hatékonyabbá válunk az idő előre haladtával, úgy a negatív érzelmeket sem rejtjük véka alá: a kutatók úgy találták, hogy a 60 év felettiek nehezebben tudják elrejteni az undorukat, a szomorúságukat vagy a zaklatottságukat, mint a fiatalabbak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szomorúság átérzése miatt az idősebbek depresszióra hajlamosak lennének. "A szomorúság ebben az életszakaszban az empátiával van összefüggésben. Az idősebbek jobban át tudják érezni mások fájdalmát, így könnyebben tudnak nekik vigaszt nyújtani" - mondta Levenson.

2010.12.29 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések