Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az öregedő testtel is törődni kell

kategória: Öregedés

Az idősebb férfiak és nők különbözőképpen elégedettek testük látványával és működésével, a testmozgás azonban mindkét nem esetében javít a megítélésen, derítették ki a Baylor Egyetem kutatói. A kutatók felfedezték, hogy az öregedés során a saját testtel való elégedettség szempontjából egyre fontosabb a működés, és egyre kevésbé fontos a külső megjelenés. Ebben a nők következetesebbek.

Minél elégedettebb valaki a testével és annak működésével, annál kevésbé mutat depressziós tüneteket. Az olyan programok, melyek sikeresen vonták be az idősebb korosztály tagjait a mozgásos tevékenységekbe, nem csak a krónikus betegségek megjelenését csökkentették, hanem a résztvevők még elégedettebbek is lettek testük működésével és megjelenésével.

A tanulmány elkészítéséhez a kutatók közel 1900 olyan embert kérdeztek ki, akik átlagéletkora 69 év volt, és mindannyian egy időseknek kidolgozott programban vettek részt. Az interjúk után úgynevezett szimultán regressziós analízist végeztek el, hogy megvizsgálják a testi működéssel és a külső megjelenéssel kapcsolatos elégedettség változásának jeleit.

A tanulmány azt mutatta ki, hogy az afroamerikaiakhaz képest az europid idősek elégedetlenebbek a testükkel, és szerintük erősebb összefüggés van a mozgás és az elégedettség között. Ennek ellenére körükben nagyobb mértékű javulást tapasztaltak a szervezet működésében és a megjelenésben. "Érdekes, hogy bár a külső megjelenés inkább a fiatalabb korosztálynak fontos, különösen a nőknek, azért az idősebbek is gondot fordítanak rá" - mondta a tanulmány szerzője. A tanulmány eredményei aktív életre buzdítják az idősebbeket is. A testmozgás elégedettebbé teszi az embert mind a megjelenés, mind a testi funkciók szempontjából.

2011.08.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések