Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az idősebb prosztatarákosokat kevésbé veszik komolyan

kategória: Daganatos betegségek, Öregedés

Az idősebb férfiak, akiket előrehaladott prosztatarákkal diagnosztizáltak, rosszabb elbánást kapnak a kezelőorvosuktól. Gyakran kevesebb és kevésbé hatékony kezelési módokat ajánlanak fel nekik, mint fiatalabb betegtársaiknak, mely korábbi halálozást is eredményezhet - állítja egy új tanulmány.

A Kaliforniai San Francisco Egyetem (UCSF) kutatói azt állapították meg, hogy a 75 évesnél idősebb prosztatarákos férfiakat gyakorta alulkezelik hormonterápiával, vagy hosszabb várakozási időt hagynak a kezelések között, ahelyett, hogy műtéthez, vagy agresszív sugárzási terápiához fordulnának. A kutatók szerint nem szabadna az idős korra a sikeres kezelés akadályaként tekinteni.

A szakemberek megállapították, hogy az idősebb páciensek estében nagyobb arányban fordul elő az előrehaladott prosztatarák, miközben kevésbé hatékony terápiát alkalmaznak rajtuk. Amikor a vizsgálatok során az idősebbek is agresszívebb, hatékonyabb kezelésben részesültek, 46 százalékkal alacsonyabb lett a halálozási arány.

A kutatás eredményei azt mutatják tehát, hogy nem a magasabb életkor, hanem a nem megfelelő kezelés a magasabb halálozási arány elsődleges oka, mondja Peter R. Carroll, az UCSF urológiai osztályvezető orvosa és a prosztata-program vezetője.

A tanulmány a Journal of Clinical Oncology című folyóiratban jelent meg.

2011.01.05 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések