Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az idős férfiaknak gyakrabban lesz értelmi sérült gyerekük

kategória: Férfi problémák, Genetika

A férfi kromoszómákban jelentkező egyes genetikai rendellenességek összefüggésbe hozhatók az utódok intellektuális képességeivel, főleg abban az esetben, ha a férfi idős korban vált apává - állítja egy holland tanulmány, amely a Journal of Medical Genetics című lapban jelent meg. Ezeket a rendellenességeket a génekben megjelenő úgynevezett másolatszám-variációk okozzák - ez kieső, ismétlődő, megcserélődő vagy rossz helyen levő DNS-darabokat jelent a DNS-láncban.

Jayne Hehir-Kwa, a tanulmány szerzője elmondta, hogy míg az anya idős kora köztudottan megnövelheti a Down-szindróma kialakulását az utódban, addig az apa koráról kevesen gondolják, hogy szintén fontos tényező lehet. Pedig a mostani vizsgálatok ezt támasztják alá. A vizsgálatok során jelentkező genetikai mutációk főleg a hetvennél alacsonyabb IQ-jú gyerekeknél fordultak elő, akiknél sokszor egyéb rendellenességek is kimutathatók, mint például a szívbetegség. Ezeknek a génelváltozásoknak az oka legtöbbször az apákban keresendő, egy DNS kiesése vagy megduplázódása - ami az értelmi fogyatékosságra vezethet - például hetven százalékban tőlük öröklődik.

A tanulmány során Hehir-Kwa és csapata több mint 3400 értelmi sérült másolatszám-variációját nézte át 2006 és 2010 között, közülük 227-ről állapították meg, hogy a rendellenességet nem örökölték, a többiek azonban 118-ból 90 esetben az apától örökölték, és a rendellenességek 75 százalékánál egy hiányzó DNS-darab állt a hátterben.

Dr. Stephanie Scharow, a Miami Egyetem Miller Orvosi Karának tanársegédje ezt azzal egészítette ki, hogy sajnos a hibás génekre nem lehet senkit tesztelni, mivel csak a spermából mutathatók ki, ami viszont folyton változik. Annyi viszont bizonyos, hogy a kor előrehaladtával a férfiak esetében is egyre nagyobb az esély, hogy értelmi sérült gyermekük szülessen.

2011.10.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Betegséggel edzeni

Szerencsére az aktív testmozgás egyre többünk életmódjának szerves része lesz. Sőt, vannak olyanok, akik a világ minden kincséért se hagynák ki az aznapra "előírt penzumot". Pedig betegen edzeni nemhogy nem használ, hanem veszélyes is.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések