Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az idei orvosi Nobel-díjasok

kategória: Fertőző betegségek

Az orvosi-fiziológiai Nobel-díjat 2011-ben Bruce Beutler és Jules Hoffmann, valamint Ralph Steinman nyerték el megosztva a. A páros "a veleszületett immunrendszer aktiválásával kapcsolatos felfedezéseiért", Steinman pedig "a dendrikus sejtek és azok a szerzett immunitásban betöltött szerepének felfedezéséért" részesült az elismerésben. Ralph Steinman nem érhette meg a díjátadást. A 68 éves kanadai származású professzor 2011. szeptember 30-án, három nappal a Nobel-díj bejelentése előtt hasnyálmirigyrákban elhunyt.

A három Nobel-díjas felfedezte, hogyan aktiválódik az immunválasz veleszületett és szerzett szakasza, ezáltal lehetővé tették a betegségek mechanizmusának még alaposabb megismerését. Munkásságuk új utat nyitott a fertőzések, a rák és a gyulladásos megbetegedések elleni kezelések kifejlesztése, illetve ezek megelőzése számára.

Bruce Beutler

1957-ben született Chicagóban. Orvosi diplomáját a Kaliforniai Egyetemen szerezte, majd képzését a Texasi Egyetemen folytatta. 2000 óta a kaliforniai Scripps Kutatóintézetben dolgozik a genetika és az immunológia professzoraként. Felfedezései megválaszolták az immunológia egyik legfontosabb kérdését: azt, hogyan érzékeljük a fertőzéseket, amikor bekövetkeznek.

Jules Hoffmann

1941-ben született Luxemburgban. Biológus és kémikus diplomáját a Strasbourgi Egyetemen szerezte Franciaországban. Németországi posztdoktori képzése után visszatért Strasbourgba, ahol 1974 és 2009 között egy kutatóintézet vezetőjeként dolgozott. 2007-től 2008-ig a Francia Tudományos Akadémia elnöki tisztét is betöltötte. Kutatócsoportjával egyre inkább a rovarok immunitására kezdett összpontosítani, míg végül 1996-ban tette úttörő felfedezését a muslicák fertőzés elleni küzdelmének vizsgálata során.

Ralph Steinman

1943-ban, a kanadai Montrealban született, az ottani McGill Egyetemen tanult kémiát és biológiát. 1968-ban a bostoni Harvard Egyetemen orvosi diplomát is szerzett. Sejtbiológusként kutatásainak középpontjában az emberi immunrendszer állt. A New York-i Rockefeller Egyetem munkatársa volt 1970 óta, ahol 1988-tól volt az immunológia professzora.

2011.10.05 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések