Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az ezerarcú kór

kategória: Neurológia, Reumatológiai problémák

Léggömböket engedtek a magasba a budapesti Erzsébet téren a sclerosis multiplex világnapján, szerdán betegek és támogatóik. Magyarországon 6-8 ezerre tehető az sclerosis multiplexben szenvedők száma. Kétharmadukkal szorosabb kapcsolatot tart fenn a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA). Háromezernek van szüksége gyógyszeres kezelésre, egy részüknek pedig a legújabb gyógyszeres terápiákra lenne. A sclerosis multiplex a fiatal felnőttek körében az egyik leggyakoribb, a központi idegrendszert megtámadó gyógyíthatatlan betegség, amely gyakran mozgáskorlátozottságot, kiszolgáltatottságot okoz. Kiszámíthatatlan tünetei miatt nevezik ezerarcú kórnak.


A tavalyi világnapon jelentette be az Ökumenikus Segélyszervezet és az MSMBA egy önkéntes segítőhálózat kiépítését. A projekt annak érdekében jött létre, hogy a sclerosis multiplex betegségben szenvedők hatékony otthoni segítséget kapjanak. A közös munka célja felhívni a társadalom figyelmét a betegcsoportra, az önkéntes segítőhálózat felállításával támogatni az egészségügyi és a szociális téren dolgozó szakemberek munkáját és segíteni a családok életét. Az indítóprogram két helyszíne Budapest és Békés megye.

Budapesten három turnusban készítették fel a "Segíts Másokon!" (SM) hálózat önkénteseit. A 31 kiképzett önkéntes jelenleg 18 betegnek tud otthoni segítséget nyújtani, hat beteg még segítségre várakozik. A legtöbb beteg a házimunkában, a bevásárlásban, az ügyintézésben, kísérésnél igényli a támogatást, és szinte mindegyikük beszélgetésre vágyik.

Békés megyében is folyamatos az önkéntes segítő munka, 16 önkéntes segítő 16 betegnek nyújt segítséget a megye kisebb-nagyobb településein. Ott is hasonló segítségre szorulnak a betegek, mint a fővárosban, de télen a tüzelő felvágásában, behordásában, a hólapátolásban, tavasszal pedig a kerti munkákban is részt vállaltak az önkéntesek.

Magyarországon az alapítvány tartja fenn az egyetlen, kifejezetten az SM-betegek speciális igényű rehabilitációját szolgáló központot Nyíregyházán. Ennek bővítésére most egy EU-s pályázat keretén belül nyílik lehetőség. A végleges cél egy bentlakásos rehabilitációs intézet, melyet a tervek szerint az ország bármely részéről igénybe vehetnek az SM-betegek.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.31 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Fekvőbetegek otthoni táplálása

Sok családban van olyan beteg, aki nem tud az étkezőasztalhoz ülni. Segítségre szorulnak az otthoni táplálásban. Hogyan történjen ez?

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések