Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Összemegy az állkapcsunk, ahogy megöregszünk

kategória: Fog- és szájbetegségek, Öregedés

Az emberi állkapocs mérete az évek előre haladtával egyre csökken - erről számolt be egy tanulmány, amely a Malmö Egyetem Fogászati Karán készült.

Egy csapat fogorvost követett nyomon felnőtt éveik során. Az egyedi tanulmány 1949-ben kezdődött, amikor a még húszas éveikben járó fogorvos hallgatók állkapcsáról gipszmintát vettek a szakemberek, majd az eljárást tíz év elteltével megismételték. Negyven év múltán, 1989-ben még egy utolsó mintát készítettek, bár ekkor a kezdeti harminc kísérleti alanyból már csak tizennyolc volt elérhető.

Lars Bondemark és Maria Nilner professzorok együtt elemezték ki az eredményeket, és arról számoltak be, hogy az évek során a vizsgált alanyok állkapcsa - főleg az alsó - egyre kisebb és kisebb lett, aminek következtében, hiába van csak néhány milliméterről szó, az első fogak összébb torlódtak. A megfigyelések azt mutatják, hogy az állkapocs méretcsökkenése egyéntől függő, de néhány esetben olyan mértékű is lehet, hogy már az illető maga is érzékeli a változást.

Bondemark professzor fontosnak tartja, hogy a jelenséget a fogorvosok is tartsák szem előtt, amikor betegeiken jelentős fogsorjavításokat hajtanak végre. Az állkapocs méretcsökkenésének háttere egyelőre ismeretlen, mértéke azonban valószínűleg genetikai és anatómiai okokra vezethető vissza.

2011.11.10 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések