Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az étvágyhormon javítja szaglásunkat

kategória: Gondolta volna?, Hormonok, Táplálkozás

Az étvágystimuláló hormonok arra késztetik az embereket és az állatokat, hogy gyakrabban használják szaglásukat és jobban és tisztábban érezzék a szagokat. A Journal of Neuroscience című szaklapban megjelent kutatások szerint az egyik ilyen hormon, a grelin segíthet a táplálékszerzésben és az ételek felismerésében.

A tudósok rájöttek, hogy az étvágystimuláló hormon a szaglást is befolyásolja. Az eredmények szerint a gyomorból kiválasztott grelin az agy szaglószervi központjában lévő molekulákhoz csatlakozik, ebből pedig az következik, hogy közvetlen befolyással van a szagok információinak feldolgozására. "A grelinnek ez a hatása eddig ismeretlen volt - mondta el dr. Jenny Tong, a Cincinnati Egyetem kutatásvezetője. - Feltételezéseink szerint a grelin fontos szerepet játszik a környezetben fellelhető élelmiszerek felismerésében és az érzéki információk feldolgozásában."

Korábbi kutatások során kiderült, hogy éhezés esetén a szagérzékelés jelentősen javul, a szaglás segíthet felismerni a táplálékokat. A kutatók ezért úgy gondolják, hogy az általában étkezés előtt termelődő grelin segíti a szaglószerveket, és általános viselkedésbeli változásokat idéz elő (szaglászás), amelyek serkentik az élelmiszer-bevitelt.

Kutatásuk során Dr. Tong és kollégái megvizsgálták, miként reagálnak az emberek és a patkányok a különböző szagokra. Kis mennyiségű grelin bevitelénél a patkányok sokkal gyakrabban szaglásztak, valamint elkerülték azt a vizet, amit a kutatók előzetesen olyan szaganyaggal fecskendeztek be, amit beteg patkányok bocsátanak ki.

A grelinnel beoltott kilenc emberi alany is másként viselkedett. A vizsgálati anyagokat sokkal hosszabban szaglászták, és illatukat mélyebbre szívták, mint azok, akik nem kaptak a grelinből. "Az önkéntesek azonban egyik illatot sem érezték kellemesebbnek, mint előtte, úgy tűnik tehát, hogy a grelin csak a szagok felismerésére van hatással" - vonta le a következtetést dr. Thomas Hummel, a Drezdai Egyetem szaglással és ízleléssel foglalkozó szakértője. "Általánosságban elmondható, hogy a grelin igen fontos az étvágy kialakulása és az étkezési szokások tekintetében" - mondta még dr. Hummel.


 

2011.04.18 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések